Μύθοι και πραγματικότητα για την λειτουργία των ΕΠΥ Ασφαλιστικών

Επειδή πολλά γράφονται και ακούγονται στην ασφαλιστική αγορά σχετικά με τις ασφαλιστικές εταιρίες που έχουν έδρα χώρες μέλη της E.E και παρέχουν υπηρεσίες ασφάλισης σε άλλες χώρες μέλη μέσω διασυνοριακών συναλλαγών και χωρίς να έχουν κάποια εγκατάσταση η υποκατάστημα, το asfalisinet.gr σας παρουσιάζει κάποιες πτυχές αυτής της μορφής δραστηριότητας στο ασφαλιστικό κλάδο.

Αρχικά να σημειώσουμε ότι συνήθως στην αγορά οι πιο γνωστές ασφαλιστικές που παρέχουν ασφαλιστικές υπηρεσίες μέσω διασυνοριακών συναλλαγών η αλλιώς με Ελεύθερη Παροχή Υπηρεσιών ( ΕΠΥ) είναι αυτές οι ασφαλιστικές που έχουν δραστηριότητα στην Ελλάδα στον κλάδο αστικής ευθύνης αυτοκινήτου.

Ακολουθήστε μας στο Google News

Ωστόσο, σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος και το μητρώο ασφαλιστικών και αντασφαλιστικών επιχειρήσεων που διατηρεί ως εποπτεύουσα αρχή της ιδιωτικής ασφάλισης υπάρχουν  συνολικά δηλωμένες κοντά στις 570 ασφαλιστικές και αντασφαλιστικές επιχειρήσεις με έδρα χώρες μέλη της Ε.Ε που έχουν δηλώσει και είναι σε ισχύ  ότι ασκούν διασυνοριακές συναλλαγές με καθεστώς Ελεύθερης Παροχής Υπηρεσιών ( ΕΠΥ) στην Ελλάδα. 

Ανατρέχοντας στο μητρώο αυτό μπορεί να βρείτε ποιες είναι οι ασφαλιστικές εταιρίες αυτές και σε  ποιους κλάδους της ασφάλισης  ασκούν δραστηριότητα. 

Από αυτές  τις 570 στην ασφάλιση αστικής ευθύνης αυτοκινήτου, δηλαδή την υποχρεωτική ασφάλιση, έχουν ενεργό δραστηριότητα γύρω στις 10 με 12 εταιρίες και οι οποίες όταν δηλώνουν αυτή την δραστηριότητα υποχρεωτικά γίνονται και μέλη του Επικουρικού Κεφαλαίου Ασφάλισης Αυτοκινήτου.

Συνεπώς αν θέλετε να δείτε αν μια ασφαλιστική αυτής της κατηγορίας έχει δραστηριότητα στην αστική ευθύνη ασφάλισης αυτοκινήτου δεν  έχετε παρά να ανατρέξετε στην ιστοσελίδα του Επικουρικού Κεφαλαίου στην κατηγορία μέλη και να επιλέξετε Ε.Π.Υ.

Σύμφωνα με την ισχύουσα κοινοτική νομοθεσία η προληπτική  εποπτεία  αυτής της μορφής ασφαλιστικής δραστηριότητας  γίνεται από την χώρα που η εταιρία έχει έδρα. 

Ωστόσο, η  Εποπτεύουσα Αρχή από την στιγμή που έχει στο μητρώο της ασφαλιστική εταιρία που δραστηριοποιείται με μορφή Ελεύθερης Παροχής Υπηρεσιών ( ΕΠΥ) μπορεί να δεχθεί καταγγελία ή αιτίαση για την εταιρία που αφορά δραστηριότητα της στην χώρα την οποία και μέσω ειδικού συστήματος επικοινωνίας μεταξύ των εποπτικών αρχών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που συντονίζει η EIOPA, να την διαβιβάσει στην εποπτεία της έδρας της εταιρίας.

Όπως, αντίστοιχη καταγγελία ή αιτίαση μπορεί να γίνει και προς την Ανεξάρτητη Αρχή της Προστασίας του Καταναλωτή για να διερευνηθεί ή να αποσταλεί στην χώρα εποπτείας της έδρα της εταιρίας.

Η  Εποπτεία  της Τράπεζας της Ελλάδος (ΔΕΙΑ) σε καμία περίπτωση δεν μπορεί  ελέγξει  εποπτικά ή να επιβάλει κυρώσεις   σε  ασφαλιστική επιχείρηση με καθεστώς Ελεύθερης Παροχής Υπηρεσιών με έδρα χώρα μέλος της Ε.Ε που είναι δανειοδοτημένη και σε ισχύ στη  χώρα της έδρας της.

Μπορεί όμως να διαβιβάσει μέσω της συνεργασίας των εποπτικών αρχών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην εποπτεία της έδρας ζητήματα  κανονιστικών διαδικασιών  που έχει διαπιστώσει ή έχουν καταγγελθεί  για την δραστηριότητά της στη χώρα που έχει δηλώσει ότι ασκεί  Ελεύθερη Παροχή Υπηρεσιών.



Προτεινόμενα Άρθρα

Συντάκτης: News Team

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΕΡΩΤΗΣΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ *