Οι πέντε προκλήσεις για τον ασφαλιστικό κλάδο Υγείας στην Ελλάδα

Η ψηφιακή Υγεία, από την πρόληψη και τις πρωτοβάθμιες υπηρεσίες, τον τρόπο ζωής και τον τακτικό έλεγχο μέχρι τις νοσηλευτικές και επεμβατικές υπηρεσίες, αποτελεί το κυρίαρχο θέμα συζήτησης και στο ασφαλιστικό προσκήνιο, κατά το τελευταίο χρονικό διάστημα.
Σε σχετικά θεματικά συνέδρια και εκδηλώσεις, στελέχη της INTERAMERICAN -ο διευθύνων σύμβουλος Γιάννης Καντώρος, ο γενικός διευθυντής Γιώργος Βελιώτης με τη διεθνή εμπειρία και τεχνογνωσία του- καλούνται τακτικά να δώσουν τοποθέτηση και άποψη, γεγονός που δηλώνει το προβάδισμα της INTERAMERICAN στις εξελίξεις.
Κοντά σε αυτούς, το INTERAMERICAN Research Center έρχεται με ερευνητικό έργο να υποστηρίξει τη σύγχρονη αντίληψη για το «πού πηγαίνουν τα πράγματα» στην Υγεία. Σύμφωνα με τα στοιχεία που το Κέντρο συλλέγει, σε όλο τον κόσμο τα Συστήματα Υγείας δέχονται πιέσεις από τη γήρανση του πληθυσμού -τα πάνω από 65 ετών άτομα στη Δυτική Ευρώπη θα αποτελούν το 21% έως το 2021- τις χρόνιες παθήσεις, την ηλικιακή αναπηρία ή ανικανότητα, το αυξημένο κόστος και τα διαρκώς μειούμενα περιθώρια κέρδους στον τομέα των ασφαλίσεων. Οι δαπάνες για την Υγεία αναμένεται να ανέλθουν στα 8,7 τρισ. δολάρια έως το 2020, από 7 τρισ. το 2015 και 6,5 τρισ. δολάρια το 2012. Αυτονόητα, η δυνατότητα προσιτής και ταυτόχρονα επαρκούς ασφαλιστικής κάλυψης καθίσταται δύσκολη.
Ειδικότερα στην Ελλάδα, με το προσδόκιμο ζωής στα 81,5 έτη και πάνω από τον μέσο όρο της Ε.Ε., μετά τα 65 έτη τα 2/3 των ηλικιωμένων έχουν θέματα ανικανότητας ή αναπηρίας. Η συνολική δαπάνη έχει μειωθεί σημαντικά, από 23,2 δισ. ευρώ το 2009 σε 14,7 δισ. το 2016, αλλά η ιδιωτική δαπάνη προσεγγίζει το 40% της συνολικής δαπάνης, ποσοστό υπερδιπλάσιο από αυτό στην Ε.Ε., ενώ ο πληθωρισμός της Υγείας, διεθνώς, είναι περίπου 3% υψηλότερος από τον γενικό πληθωρισμό. Η χρήση νέων τεχνολογιών και στη χώρα μας στοιχειοθετεί ένα αναδυόμενο παράγοντα, αφού χρησιμοποιούνται smartphones από το 69% του πληθυσμού, ενώ το 70% της ενημέρωσης περνά από το Διαδίκτυο, από το οποίο γίνεται και το 36% των αγορών.
Πέντε είναι οι προκλήσεις για τον ασφαλιστικό κλάδο Υγείας στην Ελλάδα, κατά την INTERAMERICAN:
• Η δημιουργία θετικού περιθωρίου σε μια αβέβαιη και μεταβαλλόμενη οικονομία της Υγείας.
• Η ανταπόκριση σε περίπλοκους κανονισμούς Υγείας.
• Η επένδυση σε οριακές τεχνολογίες αιχμής, για τη μείωση του κόστους.
• Η βελτίωση της εμπειρίας του καταναλωτή.
• Η συμμετοχή του καταναλωτή.
Το καλό νέο για την INTERAMERICAN είναι ότι σε αυτές τις προκλήσεις απαντά, άμεσα ή έμμεσα, το καινοτόμο Σύστημα Υγείας «bewell» που πρόσφατα διέθεσε στην αγορά η Εταιρεία. Η εταιρεία έχει επενδύσει σημαντικά στις ιδιόκτητες υποδομές: δίκτυο υγείας, Γραμμή 1010, μονάδες πρωτοβάθμιας υγείας με τελευταίας γενιάς ψηφιακό εξοπλισμό -με σχέδιο επέκτασης- και κλινική, που τη διαφοροποιούν αισθητά σε έλεγχο και ποιότητα υπηρεσιών στην ασφαλιστική αγορά. Εξάλλου τα Οικοσυστήματα Υγείας, ένα πλέγμα από αλληλοσυνδεόμενες πλατφόρμες που παρέχουν στον πελάτη πιο ποιοτικές υπηρεσίες, θα έλθουν σταδιακά να προσδώσουν προστιθέμενη αξία στην εμπειρία του από την INTERAMERICAN, ενώ το InsurTech έρχεται να ενισχύσει την πελατοκεντρικότητα, τη χρήση δεδομένων, τους αυτοματισμούς, την ευελιξία και την προσδοκία αποδοτικότητας ως προς το κόστος της Υγείας.


Ακολουθήστε μας στο Google News


Προτεινόμενα Άρθρα

Συντάκτης: News Team

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΕΡΩΤΗΣΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ *