Παρέμβαση “βόμβα” της EIOPA για τις διακρίσεις στις τιμολογήσεις μεταξύ νέων και παλαιών ασφαλισμένων

Η Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφαλίσεων και Επαγγελματικών Συντάξεων (EIOPA) ξεκίνησε χθες τρίμηνη δημόσια διαβούλευση σχετικά με ένα σχέδιο εποπτικής δήλωσης σχετικά με τις διαφορετικές πρακτικές τιμολόγησης.

Για τους σκοπούς της δήλωσης, η EIOPA κατανοεί τις πρακτικές διαφορετικής τιμολόγησης ως εκείνες τις τεχνικές τιμολόγησης στις οποίες οι καταναλωτές με παρόμοια χαρακτηριστικά κινδύνου και κόστους υπηρεσιών χρεώνονται διαφορετικά ασφάλιστρα για τα ίδια ασφαλιστικά προϊόντα.

Ακολουθήστε μας στο Google News

Η δήλωση αντανακλάται ειδικότερα στο “price walking”, το οποίο αναφέρεται στην πρακτική της αύξησης των ασφαλίστρων στο στάδιο της ανανέωσης με βάση την ανάλυση των χαρακτηριστικών ενός συγκεκριμένου καταναλωτή για την πρόβλεψη συμπεριφορών που δεν σχετίζονται με τον κίνδυνο ή το κόστος των υπηρεσιών.

Στόχος της EIOPA με τη δήλωση είναι να ενισχύσει την προστασία των καταναλωτών αποτρέποντας την άδικη μεταχείριση των καταναλωτών και να προωθήσει μεγαλύτερη σύγκλιση στην εποπτεία των διαφοροποιημένων πρακτικών τιμολόγησης, ώστε να διασφαλιστεί ότι αποτρέπονται οι βλάβες για τους καταναλωτές μέσω επαρκούς εποπτείας και διακυβέρνησης προϊόντων (POG).

Ενώ το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο της ΕΕ επιτρέπει ορισμένες διαφορετικές πρακτικές τιμών, όπως εμπορικές εκπτώσεις, εκπτώσεις μάρκετινγκ και αναδοχής, η EIOPA είναι της άποψης ότι ορισμένοι τύποι πρακτικών διαφορετικής τιμολόγησης δεν συμμορφώνονται με το ισχύον πλαίσιο και οδηγούν σε άδικη μεταχείριση των καταναλωτών.

Ειδικά οι πρακτικές μείωσης των τιμών μπορεί να έχουν επιζήμιες επιπτώσεις στους αντισυμβαλλομένους που είναι απίθανο να αλλάξουν πάροχο. Η πρακτική τιμωρεί άδικα τους πιστούς πελάτες και μπορεί να επηρεάσει δυσανάλογα ευάλωτες ομάδες όπως οι ηλικιωμένοι.

Ως εκ τούτου, η EIOPA ορίζει στις εποπτικές της προσδοκίες ότι οι ασφαλιστές που επιθυμούν να κάνουν χρήση πρακτικών διαφορετικής τιμολόγησης πρέπει να αποδείξουν ότι διαθέτουν επαρκή μέτρα POG για να εξασφαλίσουν τη δίκαιη μεταχείριση των καταναλωτών και τον μετριασμό των κινδύνων των καταναλωτών.

Τα ενδιαφερόμενα μέρη καλούνται να υποβάλουν τα σχόλιά τους σχετικά με το έγγραφο διαβούλευσης έως τις 7 Οκτωβρίου 2022 απαντώντας στις ερωτήσεις μέσω της διαδικτυακής έρευνας.

Αναλυτικά η δήλωση εδώ 



Προτεινόμενα Άρθρα

Συντάκτης: News Team

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΕΡΩΤΗΣΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ *