“Πόλεμος” στη Κύπρο για το σύστημα υγείας. Σφοδρή αντίδραση από τις ασφαλιστικές εταιρίες

Μεγάλη διαμάχη έχει ξεσπάσει στην Κύπρο με αφορμή νομοσχέδιο για την δημόσια υγεία (ΓΕΣΥ) τόσο σε πολιτικό όσο και σε επιχειρηματικό επίπεδο ,με τις ασφαλιστικές εταιρίες να αντιδρούν έντονα

Σύμφωνα με την Εφημερίδα «Ο Φιλελεύθερος» το σχέδιο νόμου προωθεί μονοασφαλιστικό σύστημα υγείας στα δημόσια νοσοκομεία.

Ακολουθήστε μας στο Google News

Επίθεση κατά ΓεΣΥ από ασφαλιστικές
Επίθεση κατά του Γενικού Συστήματος Υγείας υπό τη μορφή που αυτό προωθείται για ψήφιση εξαπέλυσε ο Σύνδεσμος Ασφαλιστικών Εταιρειών Κύπρου με ενημερωτικό φυλλάδιο, το οποίο ετοίμασε και έχει ήδη αρχίσει να καταφθάνει μέσω ταχυδρομείου σε όλους τους πολίτες οι οποίοι είναι συμβεβλημένοι με ασφαλιστικές εταιρείες και διαθέτουν ασφαλιστικά συμβόλαια υγείας.

Ο ΣΑΕΚ υποστηρίζει ότι η «πρόταση των πολιτικών είναι πρακτικά ανεφάρμοστη και οικονομικά αδιέξοδη» και ενημερώνει τους πελάτες των ασφαλιστικών εταιρειών ότι πρόκειται για «ένα κακό σχέδιο που επιβαρύνει περαιτέρω τους ήδη ασφαλισμένους, στέλνει εργαζόμενους στην ανεργία και υπονομεύει τις προοπτικές της εθνικής οικονομίας».

Αναλυτικά το ενημερωτικό έντυπο που έφθασε ήδη σε χιλιάδες νοικοκυριά:

«Η Κύπρος έχει ανάγκη από ένα σύγχρονο και οικονομικά βιώσιμο Γενικό Σχέδιο Υγείας που θα παρέχει σε όλες και όλους χωρίς αποκλεισμούς υψηλού επιπέδου ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Σε αυτό συμφωνούμε όλοι. Σήμερα υπάρχουν στο τραπέζι του διαλόγου δύο προτάσεις: Η μια, της επιχειρηματικής κοινότητας, είναι εφικτή και λειτουργική. Η άλλη, των πολιτικών, είναι πρακτικά ανεφάρμοστη και οικονομικά αδιέξοδη. Ο ΣΑΕΚ λέει ότι πρέπει να έχετε τη δυνατότητα να επιλέγετε: ιατρό, νοσοκομείο και ασφαλιστικό φορέα, δημόσιο ή ιδιωτικό. Αν δεν είστε ικανοποιημένοι από την εξυπηρέτηση, μπορείτε να αλλάξετε φορέα ασφάλισης, όχι να μένετε για πάντα εγκλωβισμένοι σε ένα μονοπωλιακό σύστημα. Σκοπός είναι η αναβάθμιση της δημόσιας υγείας για όλους και όχι η ισοπέδωση όλων στο σημερινό επίπεδο.

Γιατί εμείς μπορούμε καλύτερα; Η καλύτερη απόδειξη εσείς, οι 235.000 ασφαλισμένοι των εταιρειών μας, που απολαμβάνετε υψηλού επιπέδου εξυπηρέτηση, επαρκή και ποιοτική ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Με το σχέδιο που προτείνουμε, οι ασφαλιστικές εταιρείες θα είναι υποχρεωμένες να παρέχουν αυτές τις υπηρεσίες σε κάθε πολίτη, χωρίς εξαιρέσεις, για κάθε πρόβλημα υγείας, όπως ακριβώς ορίζει η Πολιτεία.

Η πρόταση του υπουργείου Υγείας σάς επηρεάζει άμεσα: Αναφέρεται σε ένα μονοπωλιακό σύστημα ασφάλισης που κάνει τα πράγματα χειρότερα από ό,τι είναι σήμερα. Θα κληθείτε να πληρώνετε διπλή εισφορά ή θα υποχρεωθείτε λόγω οικονομικής αδυναμίας να διακόψετε την ασφάλιση ή, ακόμα χειρότερα, τη θεραπεία σας.

Η λύση του ΣΑΕΚ δεν επιβαρύνει περαιτέρω το πραγματικό κόστος υγείας;. Αντίθετα η προτεινόμενη μονοπωλιακή εκδοχή φαίνεται να καταλήγει σε οικονομικό αδιέξοδο. Πίσω από τις καθυστερήσεις και τα μισόλογα κρύβεται μια δυσάρεστη αλήθεια: ο λογαριασμός δεν βγαίνει. Αποτέλεσμα; Ένα κακό σχέδιο που επιβαρύνει τους ήδη ασφαλισμένους, στέλνει εργαζόμενους στην ανεργία και υπονομεύει τις προοπτικές της εθνικής οικονομίας».

Αναφέρεται ότι οι θέσεις του ΣΑΕΚ έχουν εκφραστεί δημόσια αρκετές φορές τους τελευταίους μήνες, ενώ σχετικό υπόμνημα έχει κατατεθεί και στη Βουλή κατά την έναρξη της συζήτησης των δύο νομοσχεδίων για την αυτονόμηση των νοσοκομείων και την εφαρμογή του ΓεΣΥ.
Πηγή: Ο Φιλελεύθερος



Προτεινόμενα Άρθρα

Συντάκτης: News Team

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΕΡΩΤΗΣΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ *