Συντάξεις :Τα «ομόλογα μακροβιότητας» αντίδοτο στην αύξηση του προσδόκιμου ζωής

Οι φορείς και οι εταιρείες που έχουν πουλήσει ασφαλιστικά συνταξιοδοτικά συμβόλαια, είναι τα πιο προφανή θύματα της αύξησης της διάρκειας ζωής, εφόσον εξακολουθούν να καταβάλουν συντάξεις σε ηλικιωμένους, οι οποίοι θεωρητικά θα είχαν μέχρι σήμερα αποβιώσει.

64436Αυτό αναφέρει άρθρο του Economist , επισημαίνοντας ότι το προσδόκιμο ζωής στις πλούσιες χώρες αυξάνεται σε σταθερή βάση κατά σχεδόν 2,5 χρόνια ανά δεκαετία ή 15 λεπτά ανά ώρα. Επίσης από την αύξηση αυτή το κόστος του παγκόσμιου συνταξιοδοτικού συστήματος αυξάνεται 4%, δηλαδή 1 τρισ. δολάρια, σύμφωνα με το ΔΝΤ.
Ο σοβαρότερος κίνδυνος έγκειται στα συνταξιοδοτικά προγράμματα με προνόμια. Σε αυτά προβλέπεται οι συμμετέχοντες καθ’ όλη τη συνταξιοδότησή τους να λαμβάνουν επιπλέον ετήσια καταβολή, συνδεδεμένη με τις αποδοχές τους όταν εργάζονταν.
Σήμερα και σε παγκόσμια κλίμακα τα εν λόγω προνομιακά συνταξιοδοτικά προγράμματα βαραίνουν τις αντίστοιχες ασφαλιστικές εταιρείες με εκκρεμότητες 23 τρισ. δολαρίων, ποσό το οποίο οφείλεται στους νυν και τους μελλοντικούς συνταξιούχους. Τα στατιστικά δεδομένα αυτά αρκούν για να οδηγήσουν σε πρόωρο θάνατο ένα συνταξιοδοτικό φορέα. Πάντως, υπάρχει θεραπεία υπό τη μορφή των «σουάπς μακροβιότητας», τα οποία χρησιμοποιούν τα ασφαλιστικά/συνταξιοδοτικά Ταμεία για να ασφαλιστούν έναντι του κινδύνου οι ασφαλισμένοι τους να ζήσουν άνω του αναμενομένου. Τον Ιούλιο στη Βρετανία το συνταξιοδοτικό ταμείο της ΒΤ, αντιμέτωπο με ένα έλλειμμα 7 δισ. λιρών (12 δισ. δολαρίων), μεταβίβασε τον κίνδυνο μακροβιότητας από το 25% και πλέον των οφειλών της στην αμερικανική ασφαλιστική Prudential Financial. Υποχρέωση της ΒΤ, του πρώην μονοπωλιακού τηλεπικοινωνιακού ομίλου της χώρας, να καταβάλλει στην Prudential μηνιαία αμοιβή και αυτή με τη σειρά της θα καταβάλει το επιπλέον συνταξιοδοτικό κόστος σε όσους ασφαλισμένους της ΒΤ υπερβούν το προσδοκώμενο όριο.

Ακολουθήστε μας στο Google News

Τέτοιοι διακανονισμοί συνηθίζονται πολύ τον τελευταίο καιρό. Φέτος η Βρετανία έχει σημειώσει ρεκόρ στη μεταβίβαση εκκρεμοτήτων. Η συμφωνία της ΒΤ για την κάλυψη χρέους 16 δισ. στερλινών αποδείχθηκε μέχρι σήμερα η μεγαλύτερη. Οι περισσότερες από τις συνολικά είκοσι συμφωνίες του είδους έχουν συναφθεί μεταξύ μεγάλων συνταξιοδοτικών φορέων και ασφαλιστικών εταιρειών, όπως οι Prudential και Swiss Re. Αυτές θα βοήσουν τα συνταξιοδοτικά Ταμεία να αντισταθμίσουν τον κίνδυνο, ο οποίος ούτως ή άλλως υπάρχει στις άλλες τους δραστηριότητες. Επιπλέον, θα τα αποζημιώσουν κιόλας, εάν οι πελάτες τους αποβιώσουν νωρίτερα.
Πηγή: Καθημερινή



Προτεινόμενα Άρθρα

Συντάκτης: News Team

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΕΡΩΤΗΣΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ *