Τα Fake News, η Εθνική Ασφαλιστική και τα ασφάλιστρα στα συμβόλαια υγείας

  • Άκρως ενδιαφέροντα θέματα την εβδομάδα που μας πέρασε αλλά και για το επόμενο διάστημα στον κλάδο της ιδιωτικής  ασφαλιστικής 
  • Αρχικά να σημειώσουμε ότι “δυστυχώς” είδαμε να αναβιώνουν παλιές εποχές…που εταιρίες βάλλονται με αστήρικτες  εικασίες, και διαδόσεις !
  • Η “είδηση” που είδε το φως της δημοσιότητας σε οικονομικό site και  έφερε την “Ευρωπαϊκή Πίστη” να έχει ζήτημα με τα κεφάλαιά της και τον επόπτη να έχει συστήσει αύξηση μετοχικού κεφαλαίου κατέληξε σε Fake News. Η εταιρία αντέδρασε άμεσα  διέψευσε  το δημοσίευμα δημοσία ( αν και δεν έστειλαν την ανακοίνωση και στα θεματικά μέσα ενημέρωσης). Στην συνέχεια ακολούθησε και ανακοίνωση της εποπτικής αρχής – Τράπεζα Ελλάδος- που επίσης διέψευσε ότι έχει διατυπώσει κάποιο σχετικό αίτημα.
  • Θα δούμε αν το θέμα έχει και νομική συνέχεια από την εταιρία μια και εστάλησαν σχετικά εξώδικα! 
  • Ένα δεύτερο θέμα αιχμής για την ασφαλιστική αγορά είναι  αυτό των διαδικασιών της πώλησης της Εθνικής Ασφαλιστικής. Έκτακτο διοικητικό συμβούλιο  της Εθνικής Τράπεζας  την περασμένη Πέμπτη φέρεται να ασχολήθηκε με το θέμα. Αποφάσεις δεν πάρθηκαν αλλά φήμες και σενάρια φέρουν την Τράπεζα να είναι σε διαπραγματεύσεις με τον μοναδικό υποψήφιο με δεσμευτική προσφορά, την CVC Capital, για βελτιώσεις στο τίμημα ή για ρήτρες που θα καλύψουν μελλοντικά και τις δυο πλευρές από την διαφορά που υπάρχει ως προς το επιδιωκόμενο από τον πωλητή τίμημα και το προσφερόμενο από τον αγοραστή, που θα συνδυαστεί με μελλοντικά  οικονομικά και παραγωγικά αποτελέσματα της εταιρίας,
  • Πάντως, οι γνωρίζοντες τις διαδικασίες κάνουν λόγο για πώληση μονόδρομο και μέσα στις προθεσμίες που έχει η πωλήτρια τράπεζα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού.
  • Και μια και μιλάμε για ανταγωνισμό “έσκασαν” και “ψίθυροι” για πιθανά ¨κολλήματα” του αγοραστή, δηλαδή της CVC Capital, εξαιτίας της μεγάλης τοποθέτησης που έχει στον παραπλήσιο κλάδο των ιδιωτικών νοσοκομείων ( Metropolitan , Ιασω General, Όμιλος Υγεία ) .
  • Αλλά αυτά μπορούν να “διαγνωστούν” -αν υπάρχουν- κατά τον έλεγχο των αρμόδιων εποπτικών αρχών  (Τράπεζα Ελλάδος, Επιτροπή Ανταγωνισμού) αφού ανακοινωθεί η συμφωνία και πάρει το δρόμο για την έγκριση και από τις εποπτικές αρχές.
  • Και πριν κλείσουμε το θέμα να προσθέσουμε μια ακόμη “σφήνα”. Αυτή της αλλαγής της εκπροσώπησης της Εθνικής Ασφαλιστικής στην διοίκηση της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιριών από τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Εταιρίας κ. Κωνσταντά, ενώ μέχρι πρότινος εκπρόσωπος της ήταν ο πρόεδρος του Δ.Σ της εταιρίας κ. Σαρδελής. Αυτό ερμηνεύεται ως “κλείδωμα” της θέσης του πρώτου και στον επόμενο βασικό μέτοχο.
  • Τελευταίο και ενδιαφέρον γεγονός της προηγούμενης  και αυτής της εβδομάδας  είναι αυτό της νομοθετικής ρύθμισης που κατατέθηκε στο προς ψήφιση νομοσχέδιο για τον νέο πτωχευτικό κώδικα σχετικά με τις αναπροσαρμογές στα ασφάλιστρα των μακροχρόνιων προγραμμάτων υγείας ( γνωστά ως ισόβια ).
  • H ρύθμιση αυτή αρχικά προκάλεσε αντιδράσεις από καταναλωτικές οργανώσεις , την αντιπολίτευση και στην συνέχεια υπήρξαν αντιδράσεις και από το εσωτερικό της ασφαλιστικής αγοράς και συγκεκριμένα τους ασφαλιστικούς διαμεσολαβητές ( σύλλογοι, επιμελητήρια).
  • Το υπουργείο Ανάπτυξης υπεραμύνθηκε της τροπολογίας ότι ρυθμίζει ένα μείζον θέμα που δημιουργεί προστριβές μεταξύ καταναλωτών και ασφαλιστικών εταιριών στις αναπροσαρμογές των ασφαλίστρων με προσφυγές στην προστασία των καταναλωτών, ενώ έχουν υπάρξει και δικαστικές πρόσφυγες και αποφάσεις δικαστηρίων επί τέτοιων διαφορών  
  • Υποσχέθηκε μάλιστα και νομοτεχνική βελτίωση ώστε να αρθούν οι οποίες αμφισβητήσεις ως προς την ερμηνεία της ρύθμισης. Έτσι δεν μένει παρά να δούμε αυτή την νομοτεχνική βελτίωση καθώς σήμερα η αύριο ψηφίζεται ο σχετικός νόμος 


Προτεινόμενα Άρθρα

Συντάκτης: News Team

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΕΡΩΤΗΣΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ *