Όλα τα μέτρα που ισχύουν από την Παρασκευή 14/5 για μετακινήσεις, δραστηριότητες

Αναλυτικά όλα τα μέτρα που ισχύουν από την Παρασκευή 14 Μαΐου για τις μετακινήσεις και τις δραστηριότητες όπως τα ανακοίνωσε χθες ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας & Διαχείρισης Κρίσεων Ν. Χαρδαλιάς:

Από την Παρασκευή 14 Μαίου επιτρέπονται οι διαπεριφερειακές μετακινήσεις. Υπενθυμίζεται ότι για τις ακτοπλοϊκές ή αεροπορικές μετακινήσεις προς τα νησιά, με εξαίρεση τονίζω τη Λευκάδα, την Εύβοια και τη Σαλαμίνα, είναι υποχρεωτική η προσκόμιση είτε πιστοποιητικού εμβολιασμού 14 μέρες μετά τη δεύτερη δόση, είτε αρνητικού PCR τεστ 72 ωρών, είτε rapid test 24 ωρών, είτε self-test 24ωρών, είτε βεβαίωση νόσησης που θα ισχύει από 2 έως 9 μήνες μετά τη νόσηση.

Ακολουθήστε μας στο Google News

Ο έλεγχος θα διενεργείται από τις αεροπορικές και ακτοπλοϊκές εταιρίες και υπόχρεοι είναι όλοι οι ημεδαποί και αλλοδαποί ταξιδιώτες 5 ετών και άνω.

Παράλληλα, υπάρχει ισχυρή σύσταση για διενέργεια διαγνωστικού τεστ για τις διαπεριφερειακές μετακινήσεις με αυτοκίνητο σε όλη την επικράτεια από τον γενικό πληθυσμό.

Για την είσοδο στη χώρα από το εξωτερικό, από σήμερα οι ταξιδιώτες προς Ελλάδα συμπληρώνουν την ηλεκτρονική φόρμα PLF μέχρι και μία μέρα πριν από το ταξίδι και προσκομίζουν είτε πιστοποιητικό εμβολιασμού 14 ημέρες μετά την ολοκλήρωσή του, είτε αρνητικό τεστ PCR 72 ωρών που να έχει διενεργηθεί από εργαστήρια αναφοράς της χώρας προέλευσης ή διέλευσης ή δημόσια ή ιδιωτικά εργαστήρια της χώρας αυτής, εφόσον τα ιδιωτικά εργαστήρια έχουν πιστοποιηθεί από την αρμόδια εθνική αρχή πιστοποίησης της χώρας, είτε βεβαίωση νόσησης ή θετικής διάγνωσης, ισχύος 2 έως 9 μηνών από την αναγραφόμενη σε αυτό ημερομηνία νόσησης. Υποχρέωση για πιστοποιητικού εμβολιασμού ή αρνητικό PCR ή βεβαίωση νόσησης ισχύει και για ανήλικους από 5 ετών και πάνω.

Οι αεροπορικές και ναυτιλιακές εταιρείες, καθώς και εταιρείες οδικών και σιδηροδρομικών μεταφορών, υποχρεούνται στον έλεγχο του ταξιδιώτη πριν από την επιβίβασή του ώστε να επιβεβαιωθεί ότι φέρει τα απαραίτητα έγγραφα.

Παράλληλα, οι ταξιδιώτες υπόκεινται σε δειγματοληπτικό έλεγχο κατά την είσοδό τους στη χώρα, βάσει υγειονομικού αλγόριθμου ο οποίος αξιολογεί τα προφίλ των επισκεπτών ώστε να διασφαλιστεί η βέλτιστη κατανομή των τεστ βάσει ρίσκου.

Τα παραπάνω ισχύουν για τους ερχόμενους μέσω όλων των διεθνών αεροδρομίων, των λιμανιών της Πάτρας, της Ηγουμενίτσας και της Κέρκυρας και τους συνοριακούς σταθμούς Προμαχώνα και Ορμενίου σε 24ωρη βάση και Ευζώνων από τις 7 το πρωί έως το 11 το βράδυ.

Για τις υπόλοιπες χερσαίες πύλες εισόδου ισχύουν επιπρόσθετα οι εξής προϋποθέσεις:

Έλληνες πολίτες ,συμπεριλαμβανομένων των συζύγων τους ή των προσώπων με τα οποία αυτοί έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης, καθώς και των ανήλικων τέκνων τους,

Κάτοχοι άδειας παραμονής,

Κάτοχοι ειδικού Δελτίου Ταυτότητας Ομογενούς,

Πρόσωπα που έχουν την κύρια κατοικία τους στην Ελλάδα,

Πρόσωπα που εισέρχονται στη χώρα για τις απολύτως αναγκαίες επαγγελματικές και ιατρικές μετακινήσεις που αποδεικνύονται με τα κατάλληλα έγγραφα,

δύνανται να εισέρχονται στη χώρα και μέσω των συνοριακών σημείων ελέγχου Κακαβιάς από τις 7 το πρωί έως τις 7 το απόγευμα και Κήπων από τις 7 το πρωί έως τις 11 το βράδυ.

Το ανώτατο επιτρεπόμενο όριο εισόδου από το συνοριακό σταθμό Κακαβιάς είναι 400 άτομα ημερησίως, χωρίς να υπολογίζονται οι οδηγοί φορτηγών.

Τώρα, η διέλευση φορτηγών οχημάτων για τη μεταφορά εμπορευμάτων είναι δυνατή μέσω των συνοριακών σημείων ελέγχου Προμαχώνα, Ορμενίου, Ευζώνων, Κήπων, Εξοχής και Νυμφαίας από τις 7 το πρωί έως τις 11 το βράδυ και Κακαβιάς από τις 7 το πρωί έως τις 7 το απόγευμα.

Επίσης, από σήμερα σταματάνε τα μηνύματα στο 13033 για τις μετακινήσεις και στο 13032, αφού ουσιαστικά καταργείται το click away και το click inside για το λιανεμπόριο.

Επίσης, από σήμερα η απαγόρευση κυκλοφορίας ξεκινά μισή ώρα μετά τα μεσάνυχτα. Υπενθυμίζεται ότι κατά την απαγόρευση κυκλοφορίας, δηλαδή από τις 00:30 το βράδυ μέχρι τις 5 το πρωί, η μετακίνηση επιτρέπεται αποκλειστικά και μόνο για λόγους εργασίας, υγείας και ατομικής κίνησης με κατοικίδιο.

Η μετακίνηση για λόγους εργασίας γίνεται με τα ίδια έγγραφα που γίνονταν ως σήμερα, ενώ για τις άλλες δύο περιπτώσεις ο πολίτης πρέπει να έχει μαζί του βεβαίωση κίνησης που να περιέχει το ονοματεπώνυμο, τον τόπο κατοικίας και τον τόπο προορισμού του πολίτη, καθώς και το συγκεκριμένο λόγο της μετακίνησής του, τη λεγόμενη βεβαίωση Τύπου Β’.

Από σήμερα επαναλειτουργούν και τα μουσεία με τους εξής κανόνες: 2 μέτρα απόσταση μεταξύ των παρευρισκόμενων, 1 άτομο ανά 15 τετραγωνικά και επισκέψεις ομάδων έως 8 ατόμων, εκτός αν πρόκειται για οικογένειες, που αφορά σε συζύγους/συμβιούντες και τέκνα.

Τη Δευτέρα 17 Μαΐου ανοίγουν οι βρεφικοί, βρεφονηπιακοί και παιδικοί σταθμοί. Επανεκκινούν επίσης οι πρακτικές και εργαστηριακές ασκήσεις σε ΙΕΚ και κολλέγια, καθώς και η δια ζώσης λειτουργία των Σχολείων Δεύτερης Ευκαιρίας και του Προπαρασκευαστικού Προγράμματος Πιστοποίησης Μεταλυκειακού έτους – Τάξης Μαθητείας (ΕΠΑΛ), πάντα με τη διενέργεια self-test μια φορά την εβδομάδα, προ Δευτέρας, τόσο για τους καταρτιζόμενους όσο και για τους εκπαιδευτές.

Σημειώνεται επίσης ότι από τη Δευτέρα απαιτείται η διενέργεια self-test μια φορά την εβδομάδα για την προσέλευση μαθητών, εκπαιδευτικών, διοικητικού και λοιπού προσωπικού στις σχολικές μονάδες το χώρας. Το τεστ θα διενεργείται εντός 24ωρών πριν από την προσέλευση στο σχολείο κάθε Δευτέρα πρωί.

Επίσης, από τη Δευτέρα επαναλειτουργούν τα Μουσικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα μόνο για ατομικά μαθήματα (αναλογία 1 μαθητής ανά 1 εκπαιδευτή/καθηγητή).

Στη συνέχεια, την Παρασκευή 21 Μαΐου επαναλειτουργούν τα θερινά σινεμά με:

Κενό χώρο (κενή θέση) ανά δύο καθήμενους και πληρότητα μέχρι 75%,

Υποχρεωτική τοποθέτηση ατόμων που προσέρχονται μαζί στις δύο θέσεις μεταξύ των οποίων δεν μεσολαβεί κενός χώρος,

Μη διεξαγωγή διαλείμματος κατά την προβολή,

Υποχρεωτική ταξιθεσία και

Υποχρεωτική έκδοση ηλεκτρονικού εισιτηρίου.

Υπενθυμίζεται ότι την Παρασκευή 28 Μαΐου επανεκκινούν τα ζωντανά θεάματα και ακροάματα σε υπαίθριους χώρους, ενώ θα ακολουθήσουν οι ανακοινώσεις μας για τις εκδηλώσεις και τις δεξιώσεις.



Προτεινόμενα Άρθρα

Συντάκτης: News Team

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΕΡΩΤΗΣΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ *