15 τρόποι για να ασφαλίσετε σωστά το αυτοκίνητό σας

Η ασφάλιση αυτοκινήτου δεν είναι απλά μια υποχρέωση και μια μη αναπόφευκτη δαπάνη. Πολλοί οδηγοί πέφτουν στην παγίδα να αρκούνται σε αναζήτηση της χαμηλότερης τιμής χωρίς να ελέγχουν τόσο την σκοπιμότητα όσο και την ωφελιμότητα της ασφάλειας που κάνουν ή να επιβαρύνονται με ασφάλιστρα για ασφαλίσεις που δεν τους χρειάζονται ή ακόμα να πληρώνουν πάνω από την αξία του αυτοκινήτου τους.

Το asfalisinet.gr δημιούργησε, με την γνώμη των ειδικών, μια λίστα από 15 σημεία που πρέπει να ελέγχουμε και να εξετάζουμε πριν ασφαλίσουμε το όχημά μας.

Η αρχή κάθε αγοράς είναι η έρευνα της αγοράς. Ιδιαίτερα σήμερα με την ανάπτυξη του διαδικτύου μια έρευνα στις ασφαλιστικές εταιρίες θα ήταν ιδιαίτερη χρήσιμη. Μάλιστα αρκετές εταιρίες έχουν ειδικές εφαρμογές στις web σελίδες τους που μπορεί να σας βοηθήσουν να υπολογίσετε τα ασφάλιστρα του οχήματος (Ασφαλιστικές Εταιρίες , Ασφαλιστικά Πρακτορεία Γραφεία , Μεσίτες Ασφαλίσεων). Όπως και ιστοσελίδες ασφαλιστικών πρακτόρων που επίσης τιμολογούν online την ασφάλιση του αυτοκινήτου. Επίσης σε εταιρικά site ασφαλιστικών εταιριών, πρακτορείων και μεσιτών ασφαλίσεων μπορεί να ασφαλιστείτε online κερδίζοντας και έκπτωση των ασφαλίστρων. Επιπλέον ο ανταγωνισμός οδηγεί τις εταιρίες να δημιουργούν όλο και πιο ανταγωνιστικά πακέτα ασφάλισης ακόμα και αν θεωρούνται η τοπ της αγοράς!

Αν ασφαλίσετε το αυτοκίνητο σας για κλοπή ή για ίδιες ζημιές, να γνωρίζεται ότι υπολογίζεται πάντα η παλαιότητα του οχήματος. Έτσι ζητήστε να υπολογίζεται η παλαιότητα του οχήματος στο ασφαλιστήριο συμβόλαιο κάθε φορά που το ανανεώνεται ώστε να μειώνεται η αξία του και να πληρώνετε λιγότερα ασφάλιστρα.

Ελέγχεται πάντα τις όποιες πρόσθετες ασφαλιστικές καλύψεις σας προτείνουν ή αν είχατε στο προηγούμενο συμβόλαιο, δείτε αν συνεχίζουν οι λόγοι που τις κάνατε. Πχ: Αν δεν είχατε κλειστό χώρο πάρκινγκ και αποκτήσατε και το ασφαλίζετε πχ για κλοπή, καιρικά φαινόμενα, κλπ.

Εκμεταλλευτείτε τυχόν προσφορές για ασφάλιση όλων των οχημάτων που έχει η οικογένειά σας καθώς οι ασφαλιστικές προσφέρουν σημαντικές εκπτώσεις για δυο ή και περισσότερα αυτοκίνητα που ανήκουν στην ίδια οικογένεια.

Στις μικτές ασφαλίσεις για ίδιες ζημιές (μεικτή ασφάλεια) πάντα οι ασφαλιστικές υπολογίζουν ένα πόσο που φθάνει μέχρι τα 600 ευρώ ως κάλυψη από τον ίδιο τον ασφαλισμένο. Συνήθως οι περισσότεροι προτιμούν το χαμηλότερο ποσό ίδιας συμμετοχής που είναι τα 150 ευρώ. Αν το ποσό της εξαίρεσης το αυξήσετε στη μέση (300 ευρώ) τότε τα ασφάλιστρα θα μειωθούν έστω και αν στην περίπτωση της ζημιάς το ποσό ίδιας συμμετοχής είναι μεγαλύτερο.

Προτιμήστε τα ετήσια από τα εξάμηνα συμβόλαια ασφάλισης αφού οι εταιρίες τιμολογούν φθηνότερα τα ετήσια από τα εξαμηνιαία συμβόλαια.

Διαλέξτε ένα διαφορετικό τρόπο πληρωμής των ασφαλίστρων σας μέσω πάγιας εντολής ή πιστωτικής κάρτας αφού στις περιπτώσεις αυτές οι εταιρίες παρέχουν εκπτώσεις. Επίσης μερικές εταιρίες διαθέτουν στην αγορά πιστωτικές κάρτες και παρέχουν εκπτώσεις σε ασφάλιστρα όταν η πληρωμή ή αγορά ασφαλιστήριου συμβολαίου γίνεται μέσω αυτών.

Σε περίπτωση πώλησης του αυτοκινήτου μπορεί να ακυρώστε συμβόλαιο και να σας επιστρέφουν τα χρήματα ή να τα συμψηφίσετε με την ασφάλιση του νέου οχήματος. Μην περιμένετε να λήξει το συμβόλαιο για να μεταβιβάσετε το αυτοκίνητό σας.

Για να κάνετε χρήση του φιλικού διακανονισμού σε περίπτωση που εμπλακείτε σε ατύχημα πρέπει και τα δύο εμπλεκόμενα οχήματα να είναι στο σύστημα. Αν και σχεδόν οι περισσότερες εταιρίες συμμετέχουν στο σύστημα αυτό.

Στους οργανωμένους χώρους στάθμευσης πολλές εταιρίες εξαιρούν τις ζημιές που γίνονται από άλλα αυτοκίνητα ενώ μερικές προσφέρουν αυτή την κάλυψη με επασφάλιστρο.

Στις ασφαλιστικές καλύψεις για καιρικά φαινόμενα πολλές ασφαλιστικές δεν περιλαμβάνουν τη χαλαζόπτωση γι αυτό να ελέγχεται πάντα το σύνολο των καλύψεων που σας προσφέρει αυτή η ασφάλιση.

Σε περίπτωση ζημιάς που μπορεί να προκαλέσετε με δική σας υπαιτιότητα, οι περισσότερες εταιρίες δεν την λαμβάνουν υπόψη στην αύξηση των ασφαλίστρων σας και εφόσον δεν έχετε δηλώσει και δεύτερη ζημιά μέσα στον ίδιο χρόνο.

Στις ασφαλιστικές καλύψεις από τρομοκρατικές ή κακόβουλες πράξεις οι προσφερόμενες καλύψεις είναι διαφορετικές για κάθε κατηγορία. Έτσι, κακόβουλες ενέργειες θεωρούνται φθορές όπως γρατσουνιά με κλειδί, χτύπημα πόρτας από κάποιον άγνωστο συνήθως, ενώ αντίθετα τρομοκρατικές ενέργειες θεωρούνται οι ζημιές που γίνονται μαζικά σε πολλά αυτοκίνητα κ.λπ.. Σε κάθε περίπτωση πρέπει να ζητάτε επ ακριβώς καθορισμό των καλύψεων και από ποιες ενέργειες.

Στην οδική βοήθεια πολλές εταιρίες περιλαμβάνουν κάλυψη αυτή της υπηρεσίας συνήθως για μεταφορά μετά από ατύχημα (τροχαίο). Επειδή έχουν υπάρξει αλλαγές στο νομοθετικό πλαίσιο για την ασφάλιση οδικής βοήθειας θα πρέπει επ ακριβώς να γνωρίζετε ποια παροχή σας παρέχει και αν η εταιρία σας έχει ασφαλίσει για πλήρη παροχή οδικής βοήθειας ή μόνο για την περίπτωση ατυχήματος (τροχαίο).

Στις ασφαλίσεις κλοπής ή ατυχήματος κάποιες εταιρίες περιλαμβάνουν αντικατάσταση ή ενοικίαση αυτοκίνητου. Έτσι να διερευνάται αν αυτή η ασφάλιση περιλαμβάνει την ολική ή μερική κλοπή του οχήματος.Προτεινόμενα Άρθρα

Συντάκτης: News Team

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΕΡΩΤΗΣΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ *