EEAE: Φοροτεχνικές συμβουλές σχετικά με τα μέτρα στήριξης του κλάδου των ασφαλιστών λόγω του Covid-19

Φοροτεχνικές συμβουλές  σχετικά με τα μέτρα στήριξης του κλάδου των ασφαλιστών λόγω του Covid-19 παρέχει ο Νίκος Λάμπρου Φοροτεχνικός Λογιστής στην τελευταία έκδοση του περιοδικού της Ένωσης Επαγγελματιών Ασφαλιστών Ελλάδος (ΕΕΑΕ)

Διαβάστε αναλυτικά το άρθρο 

Λόγω της ένταξης του κυρίου ΚΑΔ (66.22) των Διαμεσολαβούντων στην ασφάλιση προσώπων στο 2ο πλαίσιο στήριξης, σας γνωρίζουμε τα εξής:

1. ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΌ

Α. Αποζημίωση ειδικού σκοπού ύψους 800 ευρώ για 45 ημέρες και πλήρης κάλυψη των ασφαλιστικών εισφορών, επί του ονομαστικού μισθού, για τους εργαζομένους-μισθωτούς των οποίων η σύμβαση εργασίας τίθεται σε προσωρινή αναστολή και από την ημερομηνία καταχώρησης στο σύστημα ΕΡΓΑΝΗ.

Β. Επιπλέον, στους εργαζόμενους-μισθωτούς, των οποίων η σύμβαση εργασίας τίθεται σε προσωρινή αναστολή, προβλέπεται δυνατότητα αναστολής πληρωμής βεβαιωμένων οφειλών Απριλίου προς την φορολογική διοίκηση για 4 μήνες, με δυνατότητα έκπτωσης 25% εάν καταβληθούν εμπρόθεσμα και ένταξη τους στο μέτρο μείωσης ενοικίου κατά 40%.

Επομένως το προσωπικό που θα μπει σε αναστολή δεν πρέπει να εργάζεται για κανένα λόγο ακόμα και απομακρυσμένα. Σημειώνω ότι αν με οποιοδήποτε τρόπο (πχ καταγγελία) αποδειχθεί ότι δεν βρισκόταν σε αναστολή εργασίας, υπάρχουν ποινικές κυρώσεις μέχρι 10 έτη φυλάκισης και για τον εργοδότη.

Γ. Οι επιχειρήσεις που ανήκουν στο εν λόγω πλαίσιο, έχουν το δικαίωμα να παρατείνουν την καταβολή του δώρου Πάσχα μέχρι τις 30 Ιουνίου 2020. Για τους εργαζομένους που έχουν τεθεί σε προσωρινή αναστολή σύμβασης εργασίας, το ποσοστό του δώρου που αντιστοιχεί στις ημέρες που ο εργαζόμενος βρίσκεται σε προσωρινή αναστολή της σύμβασής του, θα καλυφθεί από τον κρατικό προϋπολογισμό (αναμένονται οδηγίες εφαρμογής).

Δ. Για τη λήψη της αποζημίωσης ειδικού σκοπού από τους εργαζομένους, απαιτείται σχετική δήλωση της επιχείρησης στο «Εργάνη» (https://eservices.yeka.gr/), περί προσωρινής αναστολής της σύμβασης εργασίας του εργαζομένου και κατόπιν, δήλωση του ίδιου του εργαζομένου στην ιστοσελίδα του ΥΕΚΑ (https://supportemployees.yeka.gr). Με την ολοκλήρωση της δήλωσης και από τις δύο πλευρές, ενεργοποιείται το δικαίωμα του εργαζομένου για την αποζημίωση ειδικού σκοπού. Με τη δήλωση του εργοδότη ενεργοποιείται και η δυνατότητα αναστολής (ή αντίστοιχης έκπτωσης) φορολογικών υποχρεώσεων του εργαζομένου.

2. ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΧΕΊΡΗΣΗ

Α. Αποζημίωση ειδικού σκοπού, ύψους 800 ευρώ για 45 ημέρες, για τους ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και ιδιοκτήτες των επιχειρήσεων (κάθε νομικής μορφής εκτός Α.Ε.) που απασχολούν έως 5 άτομα. Σε περίπτωση εταιρίας, καταβάλλεται μοναδική αποζημίωση στον επαγγελματικό τραπεζικό λογαριασμό του νομικού προσώπου.

Όσον αφορά την αποζημίωση για επαγγελματίες θα ανοίξει πλατφόρμα σε μεταγενέστερο χρόνο (αναμένουμε γύρω στις 15/4) για να δηλωθεί η αναστολή. Το ότι θα δηλωθεί η αναστολή δεν σημαίνει ότι δεν μπορούν να συνεχίσουν να εργάζονται

Β. Για τις επιχειρήσεις παρέχεται η δυνατότητα αναστολής καταβολής μέχρι και την 31/08/2020 των φορολογικών οφειλών οι οποίες είναι πληρωτέες μέχρι την 30/4/2020. Για τις δόσεις βεβαιωμένων οφειλών πληρωτέες το μήνα Απρίλιο, παρέχεται δυνατότητα έκπτωσης 25%, εάν καταβληθούν στις κανονικές ημερομηνίες τους. Η πληροφόρηση που έχουμε από την φορολογική διοίκηση είναι ότι για αυτή την αναστολή δεν χρειάζεται η εγγραφή μας σε καμία πλατφόρμα και θα δοθούν βάση ΚΑΔ.

Γ. Για τις επιχειρήσεις παρέχεται η δυνατότητα καταβολής μειωμένου ενοικίου κατά 40% με την επίδειξη στον ιδιοκτήτη της δήλωσης στο σύστημα ΕΡΓΑΝΗ.

Δ. Οι ασφαλιστικές εισφορές ΕΦΚΑ μισθωτών αναστέλλονται έως 31/8 χωρίς να ισχύει καμία περαιτέρω έκπτωση λόγω εμπρόθεσμης πληρωμής.

Ε. Οι ασφαλιστικές εισφορές ΕΦΚΑ μη μισθωτών (ασφαλιστικές εισφορές πρώην ΟΑΕΕ) αναστέλλονται έως 31/8 εκτός και εάν καταβληθούν εμπρόθεσμα οπότε και παρέχεται έκπτωση 25% την οποία το ΕΦΚΑ αναρτά ως επιλογή στα σχετικά ειδοποιητήρια. Σημειώνουμε ότι η δυνατότητα πληρωμής μειωμένων εμπρόθεσμων εισφορών επηρεάζει και τα συντάξιμα ποσά.

ΣΤ. Στις επιχειρήσεις που έχουν προσωπικό από 1 έως 500 άτομα καθώς και στις εταιρείες (ΟΕ , ΕΕ,

ΙΚΕ , ΕΠΕ) χωρίς προσωπικό, παρέχεται η δυνατότητα δανειοδότησης με πολύ ευνοϊκούς όρους (1 χρόνο περίοδος χάριτος και πενταετής εξόφληση με μικρό επιτόκιο) μέσω της υποβολής εκδήλωσης ενδιαφέροντος στην διαδικασία της επιστρεπτέας προκαταβολής . Μεγάλη προσοχή όμως διότι η πλατφόρμα ζητά στοιχεία οικονομικά προηγούμενου έτους τα οποία θα διασταυρωθούν με την υποβολή των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος όταν αυτές κατατεθούν, και επιπλέον εάν υπάρξουν και τι είδους δεσμεύσεις , από άποψης διατήρησης προσωπικού .

Ζ. Για τις επιχειρήσεις που έχουν ενήμερα επαγγελματικά δάνεια παρέχεται η δυνατότητα επιδότησης του συνόλου των τόκων από το κράτος , με την πληρωμή τους απευθείας στις τράπεζες , και την καταβολή από αυτές μόνο του χρεολυσίου (του κεφαλαίου της δόσης).

Σημειώνουμε ότι οι αλλαγές στη νομοθεσία είναι διαρκείς και τη στιγμή της δημοσίευσης των ανωτέρων πληροφοριών μπορεί να έχουν τροποποιηθεί .

Τη συγκεκριμένη περίοδο έχουν ψηφιστεί 5 Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου και πάνω από 150 εγκύκλιοι και σχετικές υπουργικές αποφάσεις, οπότε πρέπει να σαφές σε όλους, πόσο δύσκολη είναι η παρακολούθηση των νέων μέτρων.Προτεινόμενα Άρθρα

Συντάκτης: News Team

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΕΡΩΤΗΣΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ *