Οι Ευρωπαϊκές Εποπτικές Αρχές προειδοποιούν για κινδύνους που προκύπτουν από μια εύθραυστη οικονομική προοπτική
Οι τρεις Ευρωπαϊκές Εποπτικές Αρχές (EBA, EIOPA and ESMA – ESAs) ΕΕΑ σε έκθεση της Μικτής Επιτροπής του φθινοπώρου του 2023 σχετικά με τους κινδύνους και τα τρωτά σημεία του χρηματοπιστωτικού συστήματος της ΕΕ υπογραμμίζουν τη συνεχιζόμενη υψηλή οικονομική αβεβαιότητα.
Ακολουθήστε στο youtube για νέα εμπειρία ενημέρωσης και στo Google News
Οι ΕΕΑ προειδοποιούν τις εθνικές εποπτικές αρχές για τους κινδύνους χρηματοπιστωτικής σταθερότητας που απορρέουν από την αυξημένη αβεβαιότητα και ζητούν επαγρύπνηση από όλους τους συμμετέχοντες στις χρηματοπιστωτικές αγορές.
Τα τελευταία χρόνια παρουσίασαν μια σειρά δυσμενών γεγονότων, όπως η ρωσική επιθετικότητα κατά της Ουκρανίας, η ενεργειακή κρίση και η αναταραχή στις τράπεζες μεσαίου μεγέθους των ΗΠΑ τον Μάρτιο του 2023, την οποία τα περισσότερα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα έχουν αντιμετωπίσει καλά. Ωστόσο, η ευρωπαϊκή οικονομία συνεχίζει να βιώνει μια περίοδο αυξημένης αβεβαιότητας που παρουσιάζει σημαντικούς κινδύνους χρηματοπιστωτικής σταθερότητας που απαιτούν επαγρύπνηση από όλους τους συμμετέχοντες στις χρηματοπιστωτικές αγορές. Οι οικονομικές προοπτικές παραμένουν εύθραυστες, ιδίως εν μέσω επίμονα αυξημένων γεωπολιτικών κινδύνων, υψηλού πληθωρισμού και αβέβαιων μακροοικονομικών προοπτικών.
Οι επιπτώσεις στην αγορά από την αναταραχή στον τραπεζικό τομέα τον Μάρτιο υπογραμμίζουν επίσης τη συνεχιζόμενη ευαισθησία του ευρωπαϊκού χρηματοπιστωτικού συστήματος σε εξωγενείς κραδασμούς και την υψηλή συνεχιζόμενη αβεβαιότητα της αγοράς. Η νευρικότητα της αγοράς και τα άσχημα νέα για μέρη του χρηματοπιστωτικού συστήματος θα μπορούσαν να εξαπλωθούν γρήγορα και να οδηγήσουν σε γενική αύξηση της αποστροφής κινδύνου.
Η αύξηση των επιτοκίων είχε ετερογενείς επιπτώσεις στον χρηματοπιστωτικό τομέα. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα αυξημένα καθαρά έσοδα από τόκους για τις τράπεζες, μειωμένη κερδοφορία για τους ασφαλιστές και κινδύνους ρευστότητας για τον τομέα διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων.
Στο πλαίσιο αυτών των κινδύνων και των τρωτών σημείων, η Μικτή Επιτροπή των ΕΕΑ συμβουλεύει τις αρμόδιες εθνικές αρχές, τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και τους συμμετέχοντες στην αγορά να λάβουν τις ακόλουθες πολιτικές ενέργειες:
- τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και οι εποπτικές αρχές θα πρέπει να παρακολουθούν στενά τον ευρύτερο αντίκτυπο από τις έντονες αυξήσεις των επιτοκίων πολιτικής και τις ξαφνικές αυξήσεις των ασφαλίστρων κινδύνου και που λαμβάνονται υπόψη στη διαχείριση κινδύνου·
- τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και οι εποπτικές αρχές θα πρέπει να παραμείνουν προετοιμασμένες για επιδείνωση της ποιότητας των περιουσιακών στοιχείων στον χρηματοπιστωτικό τομέα. Οι εποπτικές αρχές θα πρέπει να συνεχίσουν να παρακολουθούν στενά την ποιότητα του ενεργητικού και τις προβλέψεις για ζημίες δανείων.
- τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και οι εποπτικές αρχές πρέπει να γνωρίζουν και να παρακολουθούν στενά τις επιπτώσεις του κινδύνου πληθωρισμού. Ο πληθωρισμός δεν επηρεάζει μόνο τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα λόγω των επιπτώσεών του στην ποιότητα και την αποτίμηση των περιουσιακών στοιχείων, αλλά και μέσω της αύξησης των δαπανών και της αύξησης του κόστους χρηματοδότησης ως αποτέλεσμα των υψηλότερων επιτοκίων .
- Τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα θα πρέπει να αποδίδουν μεγάλη σημασία στην αποτελεσματική διαχείριση κινδύνων και ρυθμίσεις διακυβέρνησης, ιδίως σε σχέση με τον κίνδυνο ρευστότητας και τον κίνδυνο επιτοκίου, όπως τονίζουν τα πρόσφατα προβλήματα στις ΗΠΑ και την Ελβετία. Τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα πρέπει να παραμείνουν ανθεκτικά στις επιπτώσεις μελλοντικών σημαντικών αλλαγών στα επιτόκια.