
Μελέτη που κατατάσσει 195 χώρες με βάση το πόσο καθολική και ποιοτική είναι η κάλυψη των κατοίκων από τις υπηρεσίες υγείας έδειξε ότι ή Ελλάδα είναι στην 24 θέση στο κόσμο.
Η πρόσβαση των πολιτών στις υπηρεσίες υγείας και η ποιότητα των ιατρικών υπηρεσιών εμφανίζει βελτίωση παγκοσμίως μεταξύ των ετών 2000-2016, κυρίως χάρις στη μεγάλη πρόοδο που έχει υπάρξει σε πολλές χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος, σύμφωνα με τον νέο Παγκόσμιο Δείκτη HAQ (Healthcare Access and Quality Index).
Η μελέτη για τον Δείκτη, που χρηματοδοτήθηκε από το Ίδρυμα Μπιλ & Μελίντα Γκέιτς και παρουσιάσθηκε στο ιατρικό περιοδικό The Lancet, κατατάσσει 195 χώρες με βάση το πόσο καθολική και ποιοτική είναι η κάλυψη των κατοίκων από τις υπηρεσίες υγείας.
Στην πρώτη θέση κατατάσσεται η Ισλανδία και την πρώτη δεκάδα συμπληρώνουν κατά σειρά: Νορβηγία, Ολλανδία, Λουξεμβούργο, Αυστραλία, Φινλανδία, Ελβετία, Σουηδία, Ιταλία και Ανδόρρα.
Η χειρότερη πεντάδα αποτελείται από την Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, τη Σομαλία, τη Γουινέα-Μπισάου, το Τσαντ και το Αφγανιστάν.
Πιο πάνω από τις ΗΠΑ Ελλάδα και Κύπρος
Η Ελλάδα βρίσκεται αρκετά ψηλά, στην 24η θέση, και η Κύπρος δύο θέσεις χαμηλότερα, στην 26η.
Ενδεικτικά, η Ελλάδα βρίσκεται σε υψηλότερη θέση από τις ΗΠΑ (29), την Πορτογαλία (32), το Ισραήλ (35), την Κίνα (48), τη Ρωσία (58) και την Τουρκία (60).
Πηγή : voria.gr