Η Novidea, η πλατφόρμα διαχείρισης δεδομένων για τον ασφαλιστικό κλάδο, διεξήγαγε μία εις βάθος έρευνα και δημοσίευσε τα αποτελέσματα της σε μία νέα έκθεση για να βοηθήσει τα ανώτατα στελέχη των ασφαλιστικών εταιρειών να μεγιστοποιήσουν την επιτυχία μετά από συγχώνευση ή εξαγορά.
Η έκθεση επικεντρώνεται κατά κύριο λόγο στις δραστηριότητες των συγχωνεύσεων και των εξαγορών των εταιρειών στον ασφαλιστικό κλάδο, καθώς αυτό το μοντέλο θεωρείται ως η πιο δημοφιλής λύση για την ανάπτυξη των επιχειρηματικών οντοτήτων. Στο Ηνωμένο Βασίλειο μόνο το 2017, η συνολική αξία των συμφωνιών που διεξήχθησαν αναφορικά με τις συγχωνεύσεις και τις εξαγορές ανήλθαν στα 22 δισεκατομμύρια λίρες, σύμφωνα με την Deloitte.
Ακολουθήστε στο youtube για νέα εμπειρία ενημέρωσης και στo Google News
Η έκθεση υπογραμμίζει μερικές από τις μεγαλύτερες προκλήσεις, οι οποίες πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψιν από τα ανώτατα στελέχη των εταιρειών μετά την ολοκλήρωση των συγχωνεύσεων και των εξαγορών, όπως για παράδειγμα:
Ποια άτομα θα πρέπει να απαρτίζουν το διοικητικό συμβούλιο στη νέα επιχειρηματική οντότητα από τις δύο επιχειρήσεις που έχουν συγχωνευθεί, και ποια από τα τμήματα της επιχείρησης θα πρέπει να καταργηθούν. Επίσης ποιος θα διαχειρίζεται το κοινό ταμείο, ποιος θα είναι ο γενικός διευθυντής που θα παίρνει τις τελικές αποφάσεις, ποιος θα θέτει τους στόχους της εταιρείας για το επόμενο έτος κ.λπ όλα αυτά μπορούν να έχουν σημαντικό αντίκτυπο στην επιχείρηση.
Όλες αυτές οι λεπτομέρειες αναμφισβήτητα έχουν την ιδιότητα να επιφέρουν σημαντικό αντίκτυπο στη νέα εταιρεία που θα δημιουργηθεί μετά δυσκολέψει την εξαγορά, και αν για οποιοδήποτε λόγο δεν δοθεί η απαιτούμενη σοβαρή προσοχή από τα ανώτατα στελέχη των ασφαλιστικών εταιρειών, τότε προφανώς η κατάσταση θα οδεύει προς αχαρτογράφητα νερά.
Δυστυχώς οι περισσότεροι έμπειροι ασφαλιστές που κατέχουν υψηλές θέσεις στα κλιμάκια των εταιρειών, έχουν μαύρα μεσάνυχτα και αγνοούν πως η σκληρή δουλειά ξεκινάει μετά τη συγχώνευση ή την απόκτηση μιας νέας ασφαλιστικής εταιρείας.
Επιπλέον μία άλλη σημαντική πτυχή της υπόθεσης είναι μετά την εξαγορά η νέα εκτελεστική ηγεσία θα προσπαθήσει κατά πάσα πιθανότητα να επωφεληθεί από την νέα συμφωνία που έχει επισυναφθεί, με την προοπτική να απόκτηση όσο μεγαλύτερο ROI γίνεται, το συντομότερο δυνατό, δηλαδή εσφαλμένα εστιάζεται η πρώτη αποκλειστικά στα χρήματα και όχι πως η εταιρεία θα μπορέσει να αναπτυχθεί περαιτέρω, με αρνητικό πρόσημο τα πράγματα μελλοντικά να μην πάνε προς το καλύτερο.
Ωστόσο, από την άλλη πλευρά, οι μελέτες που διεξήγαγε η KPMG δείχνουν ότι το 83% των συγχωνεύσεων και των εξαγορών στον ασφαλιστικό κλάδο δεν αυξάνουν πραγματικά τα κέρδη των νέων εταιρειών, τουναντίον λόγω κακής διαχείρισης είθισται να συμβαίνει το ακριβώς αντίθετο.
Πηγή:texnologia.net