Hoolie Pet Insurance: Είναι σε θέση να αντέξουν οικονομικά την νοσοκομειακή περίθαλψη των κατοικιδίων τους οι ιδιοκτήτες;

«Η ασφάλισή τους μπορεί να μειώσει αισθητά τις δαπάνες, πόσο μάλλον για τους τετράποδους φίλους που είναι σε προχωρημένη ηλικία.»

Όταν η Δέσποινα Παπαματθαίου, προγραμματίζει τα μηνιαία έξοδά της, θα πρέπει να λάβει υπόψιν ακόμα έναν παράγοντα και αυτός δεν είναι άλλος από το νέο τετράποδο που απέκτησε. Ακούει στο όνομα «Σίντι» και είναι ημίαιμο. Την υιοθέτησαν αρχές Γενάρη, αλλά η Δέσποινα Παπαματθαίου, δεν ήταν προετοιμασμένη για το κόστος. Από την καθιερωμένη περιποίηση μέχρι την τροφή της ή τα πιο εξεζητημένα αξεσουάρ, όλα αυτά απαιτούσαν πολλά χρήματα, ενώ σε αυτά θα πρέπει να προστεθούν και οι ιατρικές δαπάνες. Οι ιατρικές δαπάνες δεν είναι καθόλου αμελητέες αν λάβει κανείς υπόψιν του ότι το σκυλάκι χρειάστηκε έκτακτα δαπανηρές χειρουργικές επεμβάσεις που αποδείχτηκαν αρκετά υψηλές σε κόστος.  «Το να έχεις υπό την φροντίδα σου ένα ζωάκι συνεπάγεται με μεγάλη ευλογία. Τα ζώα είναι χαρούμενα και αγνά, σαν παντοτινά παιδιά που ανατρέφεις, νοιάζεσαι και αγαπάς για μια ζωή με έναν διαφορετικό τρόπο από αυτόν που αγαπάς τους ανθρώπους. Ταυτόχρονα όμως, δημιουργείται ένα αίσθημα ευθύνης απέναντι σ’αυτά και ότι έχει να κάνει με τα έξοδά τους υπογραμμίζει η κα Παπαματθαίου. «Για να γίνω πιο σαφής, τα έξοδα για την τετράποδη παρέα μας είναι υπολογίσιμα». Από τη στιγμή που ξέσπασε η πανδημία του κορονοϊού, δύο στα πέντε ελληνικά νοικοκυριά, απέκτησαν σκυλί ή γάτα, σύμφωνα με σχετική έρευνα. Μία από τις τελευταίες μελέτες της Survey Monkey Greece, μάλιστα, δείχνει ότι το κάθε νοικοκυριό δαπανά περίπου 1.000 ευρώ τον χρόνο περίπου για τη φροντίδα  των κατοικιδίων του. Το ποσό αυτό ξεπερνάει κατά πολύ τις προβλέψεις των ιδιοκτητών τους μιας και δεν υπήρχε η κατάλληλη καθοδήγηση στο 61% των περιπτώσεων, σύμφωνα με την έρευνα της Survey Monkey Greece σε συνεργασία με μία ευρωπαϊκή ασφαλιστική εταιρεία. Εν αντιθέσει με το αμερικανικό κοινό που δαπανά περίπου 5.000-5.500 δολάρια το χρόνο για την φροντίδα των κατοικιδίων.

Ακολουθήστε μας στο Google News

Ένας τρόπος μείωσης των δαπανών είναι η πρόληψη. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί με τις προληπτικές και καθιερωμένες επισκέψεις στον κτηνίατρο, όπου μπορεί έγκαιρα να διαγνωσθεί τυχόν επιπλοκή στη ζωή του ζώου. Επίσης, σημασία πρέπει να δίδεται και στην τροφή, η οποία τα τελευταία χρόνια έχει προσεχθεί ιδιαιτέρως, βέβαια αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να είναι και τόσο ακριβή. Μια εξοικονόμηση κατά 40% μπορεί να γίνει, εάν «οι γονείς οικόσιτων» προμηθεύονται τροφή σε μεγάλη ποσότητα, αλλά και την αποθηκεύουν προσεκτικά σε αεροστεγή δοχεία για να διατηρείται φρέσκια. Τέλος, μια δαπάνη που δεν μπορεί κανείς να αποφύγει πραγματικά, είναι τα φάρμακα είτε για σοβαρές περιπτώσεις είτε για την καθημερινή προστασία των τετραπόδων, παραδείγματος χάριν, από ψύλλους και τσιμπούρια. Στο σημείο αυτό να τονίσουμε ότι υπάρχει μια ευελιξία ως προς την πηγή από όπου τα προμηθεύεται κάποιος αλλά και ως προς το πόσο τιμολογούνται.

Στην πραγματικότητα, δύο στους πέντε συμμετέχοντες απάντησαν ότι οι τετράποδοι φίλοι στα ιατρικά έξοδα είναι αρκετά  δαπανηροί απ‘ ότι απαιτείται για έναν άνθρωπο. Σε ποσοστό 60%, μάλιστα, είπαν ότι κάθε φορά βάζουν στην άκρη περίπου 150 ευρώ από τον μισθό τους ειδικά για τις ανάγκες των κατοικιδίων τους. Συνεπώς, πώς οι «γονείς κατοικιδίων» μπορούν να κινηθούν προς τη σωστή κατεύθυνση ως προς τις δαπάνες αυτές, ώστε τα έξοδα τους να είναι όσο το δυνατόν πιο χαμηλά; Υπάρχουν τρόποι θα απαντήσουμε. Ο ένας σχετίζεται με την ασφάλιση, αλλά σύμφωνα με την έρευνα της ευρωπαϊκής ασφαλιστικής εταιρείας, το 36% των ερωτηθέντων των κατοικιδίων το θεωρεί υπέρογκο σαν ποσό. Ωστόσο, μπορεί κανείς να εξετάσει την προοπτική αυτή, διότι, άνευ ασφάλισης, ίσως οδηγηθεί σε πολύ δύσκολες και κοστοβόρες επιλογές που καμία φορά δεν μπορούμε καν να φανταστούμε. Όταν το κατοικίδιο ακόμα είναι νεαρής ηλικίας και δει χωρίς προβλήματα υγείας, υπάρχουν καλύτερες προσφορές για στην ασφάλισή του. Το 2020 ο μέσος όρος ασφαλίστρων στην Ευρώπη, των σκύλων διαμορφωνόταν στα 180 ευρώ έναντι των 140 ευρώ για τις γάτες ενώ στην Ευρώπη κυμαίνεται από 300 ευρώ εως 350 ευρώ. Όσο υψηλό κι αν ακούγεται το κόστος, στην πράξη φαίνεται ότι αξίζει τον κόπο. Η χειρουργική επέμβαση της «Σίντι» χρειάστηκε θεραπεία 1.500 ευρώ, όπου η ασφάλεια κάλυψε το 80% εξ αυτών. Ήταν μεγάλη βοήθεια για εμάς και θα έλεγα ότι «ανακουφιστήκαμε» οικονομικά. Σύμφωνα με έρευνα, οι Αμερικανοί ξόδεψαν περίπου 99 δισεκατομμύρια δολάρια για τα κατοικίδια ζώα τους το 2020. 

Κλείνοντας έχουμε τις ρήσεις διάσημων σκυλο-γατό-φιλων. Συγκεκριμένα, όπως είπε ο πατέρας της ψυχανάλυσης Sigmund Freud: “Ο χρόνος που περνάς με τις γάτες δεν πάει ποτέ χαμένος” ενώ παράλληλα, όπως είπε ο φωτογράφος και συγγραφέας Ρότζερ Κάρας “Οι σκύλοι δεν είναι ολόκληρη η ζωή μας, αλλά κάνουν τη ζωή μας ολόκληρη”.

Αναμφίβολα, η σχέση μεταξύ ιδιοκτήτη κατοικιδίου και ζώου βασίζεται στην ανιδιοτέλεια, στην αγάπη χωρίς αντάλλαγμα. Ένα ασταμάτητο πάρε-δώσε συναισθημάτων. Άλλοτε ο ένας γίνεται δέκτης κι άλλοτε δότης. Ο σκύλος συγκεκριμένα είναι ο καλύτερος φίλος του ανθρώπου και επειδή τους φίλους τους διαλέγει κάποιος για την ποιότητα του χαρακτήρα τους, οφείλει να τους προστατεύει εφόσον έχει συνάψει μαζί τους αυτό το «δεσμό». Γι’αυτό και ο προγραμματισμός έκτακτης ανάγκης υψηλού κόστους ή/και απροσδόκητων διαγνώσεων επαναλαμβανόμενης μακροχρόνιας φροντίδας μπορεί να μετριάσει την ανησυχία και να σας επιτρέψει να απολαμβάνετε περισσότερο την ιδιοκτησία κατοικίδιων, γνωρίζοντας ότι θα μπορείτε να φροντίζετε το κατοικίδιό σας ό,τι κι αν συμβεί.



Προτεινόμενα Άρθρα

Συντάκτης: News Team

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΕΡΩΤΗΣΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ *