Munich Re: Σε Ελλάδα -ΗΠΑ τα περισσότερα θύματα από πυρκαγιές το 2018. Το τέταρτο πιο δαπανηρό έτος για τις ασφαλιστικές

Το 2018 ήταν το τέταρτο πιο δαπανηρό έτος από το 1980 όσον αφορά τις ασφαλισμένες ζημίες. Αυτό οφείλεται στη συσσώρευση σοβαρών και δαπανηρών γεγονότων κατά το δεύτερο εξάμηνο του έτους.

Σε σύγκριση με τις απώλειες ρεκόρ του προηγούμενου έτους από τους Hurricanes Harvey, Irma και Maria, οι ενδείξεις στην αρχή του 2018 ήταν ότι θα ήταν πιο μετριοπαθής. Ωστόσο, το δεύτερο εξάμηνο του έτους σημειώθηκε συσσώρευση ζημιών σε δισεκατομμύρια δολάρια από πλημμύρες, τροπικούς κυκλώνες στις ΗΠΑ και την Ιαπωνία, πυρκαγιές και σεισμούς. Ο συνολικός οικονομικός αντίκτυπος ήταν 160 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ, εκ των οποίων 80 δισεκατομμύρια US $ ήταν ασφαλισμένοι.

Μια σύγκριση με τα τελευταία 30 χρόνια δείχνει ότι το 2018 ήταν πάνω από το συνολικό προσαρμοσμένο στον πληθωρισμό συνολικό μέσο όρο ζημιών 140 δισ. Δολαρίων ΗΠΑ. Ο αριθμός των ασφαλισμένων ζημιών – 80 δισ. Δολαρίων ΗΠΑ – ήταν σημαντικά υψηλότερος από τον μέσο όρο των 30 δισ. Δολαρίων κατά 41 δισ. Δολ. ΗΠΑ. Επομένως, το 2018 κατατάσσεται μεταξύ των δέκα δαπανηρότερων ετών καταστροφής όσον αφορά τις συνολικές απώλειες και ήταν το τέταρτο πιο δαπανηρό έτος από το 1980 για τον ασφαλιστικό κλάδο.

Οι συνολικές απώλειες από τροπικούς κυκλώνες το 2018 ανήλθαν σε περίπου 57 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ, εκ των οποίων 29 δισεκατομμύρια US $ ήταν ασφαλισμένοι. Υπήρξε επίσης εξαιρετικά μεγάλη επίδραση από πυρκαγιές στην Καλιφόρνια που προκάλεσαν συνολικές απώλειες ύψους US $ 24 δισ. Και ασφαλισμένες ζημιές ύψους US $ 18 δισ. Κατά τη διάρκεια του έτους, 29 γεγονότα είχαν ως αποτέλεσμα συνολική απώλεια ύψους 1 δισ. Δολαρίων ή περισσότερο.

Περίπου το 50% των παγκόσμιων μακροοικονομικών ζημιών από φυσικές καταστροφές το 2018 ήταν ασφαλισμένες, ποσοστό σημαντικά υψηλότερο από το μακροπρόθεσμο μέσο όρο 28%. Η Βόρεια Αμερική κάλυπτε το 68% των ασφαλισμένων ζημιών, η Ασία για το 23% και η Ευρώπη για το 8%. Οι υπόλοιπες απώλειες κάτω του 1% χωρίστηκαν μεταξύ της Νότιας Αμερικής, της Αφρικής, της Αυστραλίας και της Ωκεανίας.

Οι πληρωμές από τον ασφαλιστικό κλάδο συνέβαλαν στην ενίσχυση της ανθεκτικότητας στην καταστροφή, με άλλα λόγια η ικανότητα μετά από μια καταστροφή να επιστρέψει η κανονικότητα όσο το δυνατόν γρηγορότερα. Ωστόσο, οι βιομηχανικές χώρες εξακολουθούν να αντιπροσωπεύουν τη συντριπτική πλειοψηφία των ασφαλιστικών πληρωμών μετά από φυσικές καταστροφές. Υπήρξε μια σταθερά αυξανόμενη προθυμία στις χώρες αυτές να αποκτήσουν κάλυψη από τους φυσικούς κινδύνους από τη δεκαετία του ’80. Η κατάσταση όσον αφορά την ασφαλιστική προστασία στις αναδυόμενες και αναπτυσσόμενες χώρες είναι εντελώς διαφορετική, παρά το γεγονός ότι για τις οικονομικά αδύναμες και χαμηλού εισοδήματος χώρες, η βελτίωση των συστημάτων διαχείρισης κινδύνων και οικοδόμησης ανθεκτικότητας αποτελεί σημαντικό μέσο για τον μετριασμό των επιπτώσεων των ανθρωπιστικών καταστροφών και την προώθηση αειφόρου οικονομικής ανάπτυξης.

Δυστυχώς, 10.400 άτομα ανά τον κόσμο έχασαν τη ζωή τους σε φυσικές καταστροφές το 2018. Τα γεωφυσικά γεγονότα αντιπροσώπευαν το 34% όλων των θανάτων. Αυτό είναι πολύ χαμηλότερο από το ποσοστό 49% κατά την περίοδο 1980-2017. Οι εκδηλώσεις θύελλας προκάλεσαν το 24% των θυμάτων, περίπου το ίδιο με το μέσο όρο 26% από το 1980. Ωστόσο, η εικόνα ήταν πολύ διαφορετική για τον αριθμό των ζωών που χάθηκαν στα γεγονότα πλημμύρας. Το φετινό ποσοστό του 35% ήταν σημαντικά υψηλότερο από το μέσο όρο του 14%. Ο λόγος για αυτό ήταν μεγάλα γεγονότα πλημμύρας στην Ασία και την Αφρική.

Οι σεισμοί με και χωρίς τσουνάμι τον Αύγουστο, τον Σεπτέμβριο και τον Δεκέμβριο στην Ινδονησία στοίχισαν τη ζωή πάνω από 3.000 ανθρώπους. Αυτά αποδείχθηκαν τα γεγονότα με τον υψηλότερο αριθμό θανάτων το 2018, ακολουθούμενα από πλημμύρες στην Ινδία, την Ιαπωνία και τη Νιγηρία. Σε όλο τον κόσμο, 273 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε πυρκαγιές κατά τη διάρκεια του έτους. Αυτός είναι ο δεύτερος υψηλότερος αριθμός στις χρονολογικές σειρές από το 1980 και ξεπερνιέται μόνο από τις εκτεταμένες πυρκαγιές στην Ινδονησία το 1997, οι οποίες στοίχισαν τη ζωή 375 ατόμων. Η επικεφαλίδα του καταλόγου το 2018 ήταν οι πυρκαγιές στην Ελλάδα με 100 θανάτους και οι ΗΠΑ με 108.
Πηγή: munichre.comΠροτεινόμενα Άρθρα

Συντάκτης: News Team

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΕΡΩΤΗΣΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ *