Η ανακοίνωση του προσυμφώνου της Εθνικής Τράπεζας με τη Allianz για το 30% στην εδώ θυγατρική της από την τράπεζα και αποκλειστικό Bancassurance έκλεισε οριστικά το ερώτημα ποιοι με ποιους, μετοχικά, μεταξύ τραπεζών και ασφαλιστικών εταιριών και αφήνει δευτερεύοντα θέματα για μετά.
Τα “Ασφαλιστικά Σφηνάκια” συγκέντρωσαν όλες τις πληροφορίες και εξελίξεις και ετσι έχουμε και λέμε για τα τραπεζοασφαλιστικά τεκταινόμενα :
Με τις παλιές συμφωνίες σε ισχύ η Τράπεζα Πειραιώς θα υλοποιήσει τα σχεδιά της για ένταξη στο δίκτυο της της Εθνικής Ασφαλιστικής το 2027. Όπως και πως θα υλοποιηθούν τα “διαζύγια” με NN Hellas και Ergo Ασφαλιστική, μέχρι τέλος έτους , που πουλά ασφάλειες τους και τώρα.
Ετσι η Εθνική Ασφαλιστική για φέτος γράφει παραγωγή από δίκτυα ασφαλιστών ( αποκλειστικά και ανεξάρτητα) και από την Εθνική Τράπεζα.
Η Eurobank και η Fairfax , όπως ανακοίνωσαν, μέσα στο επόμενο τρίμηνο υλοποιούν την περσινή συμφωνία για την επιστροφή του 80% της Eurolife Ζωής στην Εurobank που θα έχει το 100% των μετοχών, η Eurolife FFH Ζημιών παραμένει ως έχει, με 80% Fairfax και 20% Eurobank, και επεκτείνεται στην Κύπρο η συμμετοχή της FairFax στην εκεί Γενικών Ασφαλίσεων της τράπεζας, ERB ASFALISTIKI.
Αλλαγές που δεν επηρεάζουν την παραγωγική πορεία των δύο εταιρειών στις τραπεζοασφαλίσεις, (Eurobank) και τα ελεύθερα δίκτυα ασφαλιστών.
Άλλωστε είναι η μόνη ασφαλιστική στην Ελλάδα ( με ίδρυση το 2000) που από τραπεζοασφαλιστική επεκτάθηκε στα δίκτυα και έχει ένα από τα πιο ισορροπημένα χαρτοφυλάκια (μεταξύ τράπεζας και δικτύων ασφαλιστών) .
Στην NN Hellas η καθιερωμένη ετήσια εκδήλωση για τους συνεργάτες της και τις πωλήσεις ,όπως βλέπουμε στα κοινωνικά δίκτυα , ήταν ένα “πάρτι” για το γεγονός ότι έγραψε το 2025 πάνω από 1 δισ ευρώ σε παραγωγή ( και σύνολο της αγοράς) αν και αποκλειστικά εταιρία ασφαλίσεων ζωής.
Στην παραγωγική άνοδο της θυγατρικής του Ολλανδικού ομίλου ΝΝ, εκτός της εξαγοράς της μονάδας της Metlife στην Ελλάδα τα προηγούμενα χρόνια, σημαντικό ρόλο παίζει εδώ και πολλά χρόνια η συνεργασία της με την Τράπεζα Πειραιώς στις τραπεζασφαλίσεις, που είναι προς το τέλος της .
Η ανακοινωμένη συμφωνία Allianz και Εθνικής Τράπεζας είναι στις διαδικασίες υλοποίησης στο διαδικαστικό κομμάτι.Παραγωγικά για την Τράπεζα και την Allianz δεν θα δούμε κάποιες αλλαγές μέσα στο 2026 αφού η υλοποίηση με απόδοση της συνεργασίας θα τρέξει το 2027.
Το ίδιο ισχύει για την ΝΝ και Ergo που και το 2026 συνεχίζουν με την Πειραιώς και δεν θα επηρεαστούν τα παραγωγικά τους αποτελέσματα.
Τέλος φήμες φέρνουν την CrediaBank να διαθέτει κεφάλαια για εξαγορά ασφαλιστικής εταιρίας.
Αν αυτό γίνει μάλλον θα αφορά , σύμφωνα με εκτιμήσεις παραγόντων της αγοράς , τις γενικές ασφαλίσεις σε αυτοκίνητο και περιουσία (κατοικίας) και οχι ζωής και υγείας που προφανώς θα προτιμήσει συνεργασίες με άλλες ασφαλιστικές εταιρείες.
Ως προς την εταιρία στόχο, οι φήμες λένε ότι θα είναι εταιρία μέχρι 50 εκατ. παραγωγή το 2025 και κινείται από 15η θέση και πάνω σε κατάταξη παραγωγής.








