Έκθεση της KPMG:Σκληρός ανταγωνισμός με μηδενική ανάπτυξη και αύξηση των προμηθειών

Του Γιάννη Χαρονικολάου

Ακολουθήστε μας στο Google News

Αποκαλυπτική για τα μεγέθη, τα μερίδια και τις προοπτικές της ιδιωτικής ασφάλισης στην Ελλάδα είναι η ετήσια έκθεση της KPMG για την ασφαλιστική αγορά, που παρουσιάστηκε χθες στην Αθήνα.

Σύμφωνα τα αποτελέσματα των ασφαλιστικών εταιριών από την χρήση του 2017 η KPMG επισημαίνει:

Από πλευράς τζίρου και μεγέθους αγοράς με βάση τα στοιχεία του 2017, σε σύγκριση με την προηγούμενη χρήση, διαπιστώνεται  μηδενική ανάπτυξη και μικρές μετατοπίσεις χαρτοφυλακίου. Έτσι όσο η αγορά παραμένει στο ίδιος μέγεθος τόσο θα εντείνεται ο ανταγωνισμός σε ένα παιχνίδι  μηδενικού αθροίσματος.

Αντίθετα με την Ελλάδα, αναφέρει η KPMG, η Ευρωπαϊκή ασφαλιστική αγορά συνεχίζει να αυξάνεται με ρυθμούς  πάνω από 4%.

Τα χαμηλά τιμολόγια που παρατηρούνται στην Ελλάδα σε αντίθεση με την Ευρώπη για το ίδιο προϊόν αποδεικνύουν μεταξύ άλλων την ισχνή ασφαλιστική συνείδηση του Έλληνα καταναλωτή.

Σχετικά με τα ασφάλιστρα στο αυτοκίνητο παρατηρείται ανακοπή της πτώσης που σημείωναν μέχρι το 2016 και σταθεροποιήθηκαν με τάσεις ανόδου το 2017.

Αναφορικά με κόστος πρόσκτησης εργασιών παρότι υπάρχει στασιμότητα στην αγορά  ο δείκτης δεδουλευμένων προμηθειών, με εξαίρεση τους κλάδους ζωής, μετακινείται ανοδικά κατά μια μονάδα τα τελευταία χρόνια. Το γεγονός αυτό συνδέεται με την εξάρτηση των ασφαλιστικών εταιριών από τα παραδοσιακά δίκτυα που παραμένουν σημαντικά.

Τέλος, για τον δείκτη φερεγγυότητας SCR η μελέτη της KPMG αναφέρει ότι κινήθηκε αυξητικά στο 176% σημειώνοντας μεταβολή κατά 11% αποκλιμακώνοντας  ελαφρά την διαφορά με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο που ανέρχεται σε 239%, ενώ ο συνολικός σε επίπεδο Ελλάδας που ανήλθε σε 173% παραμένει ανάμεσα στους πιο μικρούς στην Ευρώπη.



Προτεινόμενα Άρθρα

Συντάκτης: News Team

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΕΡΩΤΗΣΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ *