Απόφαση “βόμβα” από το ΣτΕ για την παραγραφή οφειλών στα ασφαλιστικά ταμεία

Δεκαετής και όχι 20ετής πρέπει να είναι  η χρονική διάρκεια παραγραφής των οφειλών στα ασφαλιστικά ταμεία έκρινε η ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας.  

Συγκεκριμένα  η ολομέλεια του Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου έκρινε  αντισυνταγματική διάταξη νόμου του 2016, (  άρθρο 95 παρ. 1 4387/2016) που όρισε 20ετή διάρκεια για  την παραγραφή για των αξιώσεων του ΕΦΚΑ για οφειλές από ασφαλιστικές εισφορές.

Ακολουθήστε μας στο Google News

Με την  υπ΄ αριθμ. 1833/2021 απόφαση  η Ολομέλεια  του ΣτΕ κατά πλειοψηφία αποφάσισε υπέρ της αντισυνταγματικότητας της διάταξης για 20 ετη παραγραφή με το σκεπτικό ότι το άρθρο 95 του νόμου του 2016 «αντίκειται στην αρχή της αναλογικότητας, καθόσον χρόνος παραγραφής 20 ετών δεν συνιστά εύλογη διάρκεια μιάς προθεσμίας, η οποία απαιτείται να είναι σχετικά σύντομη, δεδομένης και της αυξανόμενης ταχύτητας και πολυπλοκότητας των σύγχρονων βιοτικών σχέσεων και συναλλαγών, που αξιώνουν, κατ’ αρχήν, ταχεία εκκαθάριση των εκάστοτε τρεχουσών υποχρεώσεων των διοικουμένων».

Διαβάστε εδώ την απόφαση :

ΣτΕ Ολ 1833/21 Αντισυνταγματικός ο γενικός κανόνας της 20ετούς παραγραφής (Ν 4387/16) αξιώσεων για την καταβολή ασφαλιστικών εισφορών των εντασσόμενων στον ΕΦΚΑ ΦΚΑ. Ισχύει 10ετής παραγραφή 



Προτεινόμενα Άρθρα

Συντάκτης: News Team

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΕΡΩΤΗΣΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ *