Ασφαλιστικές απάτες στο κοινωνικό ασφαλιστικό σύστημα …επωνύμων και μη

Η ασφαλιστική απάτη διώκεται σε όλο τον κόσμο ως ένα έγκλημα σε βάρος του κοινωνικού συνόλου είτε αυτή έχει να κάνει με το ιδιωτικό τομέα είτε με τον δημόσιο.

Στην Ελλάδα λόγω του γραφειοκρατικού συστήματος και της πολυδιάσπασης των ασφαλιστικών ταμείων του κοινωνικού ασφαλιστικού παρατηρήθηκε  υψηλό ποσοστό ασφαλιστικής απάτης σε ασφαλιστικά ταμεία του δημόσιου συστήματος ασφάλισης, με κύριο χαρακτηριστικό συγγενικά πρόσωπα να μην δηλώνουν τους θανάτους των συγγενών τους  ασφαλισμένων και να συνεχίζουν να εισπράττουν τις συντάξεις τους.

Ακολουθήστε μας στο Google News

Η μεγάλη έκταση του φαινομένου άρχισε να αποκαλύπτεται από το 2010 και μετά όταν μπήκε μεγάλος όγκος στοιχείων από τα ασφαλιστικά ταμεία σε σύστημα μηχανογράφησης και ελέγχου.

Εκατοντάδες περιπτώσεις αυτής της απάτης πήραν το δρόμο της δικαιοσύνης και της απαίτησης των ταμείων να τους επιστραφούν τα ποσά που οι παρανομούντες πολίτες ιδιοποιήθηκαν  παράνομα μέσω αυτής της απάτης.

Πρόσφατα είδαμε και πρόσωπα  που θέλησαν να πρωταγωνιστήσουν στην πολιτική ζωή της χώρας να εμπλέκονται σε αυτού του είδους την απάτη.

Η πρώτη περίπτωση αφορούσε την κόρη γνωστού μουσικοσυνθέτη που προτάθηκε και ανακοινώθηκε για το ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ στις Ευρωεκλογές.

Σύμφωνα με την ειδησεογραφία,  η Μυρσίνη Λοΐζου  είχε καταδικαστεί σε δύο χρόνια φυλάκιση με τριετή αναστολή επειδή εισέπραττε παρανόμως επί 69 μήνες τη σύνταξη της μητέρας της που είχε πεθάνει.

Η δεύτερη περίπτωση ήρθε στην δημοσιότητα μόλις προχθές και σύμφωνα με την εφημερίδα Documento η υποψήφια σε ψηφοδέλτιο της Ν.Δ των Βουλευτικών εκλογών της 7 ης Ιουλίου, Τόνια Μοροπούλου, λάμβανε επί σχεδόν επτά χρόνια σύνταξη άγαμης θυγατέρας από το Ταμείο Μηχανικών δίχως να τη δικαιούται.

Και στις δύο αυτές περιπτώσεις τα κόμματα που πρότειναν  τις υποψηφιότητες της πήραν πίσω, ενώ οι εμπλεκόμενες στις δύο αυτές υποθέσεις έδωσαν της δικές τους εξηγήσεις. Που λίγο πολύ είναι παρόμοιες που δίνουν στα δικαστήρια και δεκάδες μη επώνυμοι πολίτες που έχουν διαπράξει παρόμοιες απάτες



Προτεινόμενα Άρθρα

Συντάκτης: News Team

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΕΡΩΤΗΣΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ *