Αυξήσεις στις συντάξεις με το νέο ασφαλιστικό υπόσχεται η κυβέρνηση

Η βελτίωση της εισπραξιμότητας των ληξιπρόθεσμων οφειλών κλειδί για τα αναδρομικά

O Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων κ. Νότης Μηταράκης, μίλησε σήμερα το πρωί στο ραδιόφωνο του Real Fm 97,8. Ερωτηθείς σχετικά με τη 13η σύνταξη, ο κ. Μηταράκης υπογράμμισε πως ο τρόπος με τον οποίο χειρίστηκε ο ΣΥΡΙΖΑ το ζήτημα της 13ης σύνταξης ήταν λάθος, καθώς αποτέλεσε ένα προεκλογικό τέχνασμα, ενώ αυτή τη στιγμή η κυβέρνηση στοχεύει στη δημιουργία ενός μόνιμου μηχανισμού στήριξης των συνταξιούχων. «Ήδη στον προϋπολογισμό του 2020 που θα ψηφιστεί την Τετάρτη, υπάρχει η δημοσιονομική πρόβλεψη 971 εκατ. ευρώ, για αυτόν τον μόνιμο μηχανισμό στήριξης», διευκρίνισε ο Υφυπουργός.

Ακολουθήστε μας στο Google News

Εν συνεχεία, ο κ. Μηταράκης διαβεβαίωσε και πάλι πως μέσα από το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο, θα υπάρξουν αυξήσεις στις συντάξεις οι οποίες θα επανυπολογισθούν με βάση τα νέα ποσοστά αναπλήρωσης από 04.10.2019, ενώ αύξηση θα υπάρξει και για τις επικουρικές οι οποίες μειώθηκαν εξαιτίας της πρόβλεψης του πλαφόν των 1.300 ευρώ, το οποίο κρίθηκε αντισυνταγματικό.

Παράλληλα, ο Υφυπουργός διαβεβαίωσε πως η κυβέρνηση θα εφαρμόσει τις αποφάσεις του ΣτΕ για οποιοδήποτε ποσό αφορά στα αναδρομικά. Σε περίπτωση που υπάρξει η ανάγκη πληρωμής μεγάλου ποσού, αυτό φυσικά αποτελεί ένα ζήτημα δημοσιονομικό, και θα πρέπει να βρεθεί ο τρόπος ενίσχυσης της είσπραξης των φετινών εισφορών καθώς και η ανάγκη βελτίωσης της εισπραξιμότητας των ληξιπρόθεσμων οφειλών. «Αυτή τη στιγμή, έχουμε 35 δις ευρώ σε ληξιπρόθεσμες οφειλές στα ασφαλιστικά ταμεία, τα οποία κληρονομήσαμε από την προηγούμενη κυβέρνηση. Η βελτίωση της εισπραξιμότητας των ληξιπρόθεσμων οφειλών, θα μας βοηθήσει σημαντικά στην αποπληρωμή των οποιονδήποτε αναδρομικών», τόνισε ο Υφυπουργός.

Αναφορικά με το ζήτημα του ΛΕΠΕΤΕ, ο Υφυπουργός ανέφερε πως υπάρχει ένας νόμος που ψηφίστηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση και πλέον ο νόμος αυτός αμφισβητείται από την Εθνική Τράπεζα, η οποία έχει καταφύγει για τον λόγο αυτό στο ΣτΕ. Επίσης, υπάρχει στον Άρειο Πάγο μια τελική δίκη μεταξύ του ΛΕΠΕΤΕ και της Εθνικής Τράπεζας. Ως υπουργείο, προτείναμε μια συμβιβαστική λύση μεταξύ των συνταξιούχων, των εργαζόμενων και της Τράπεζας και συμφώνησαν όλοι πως θα τη συζητήσουν με τα θεσμικά τους όργανα. Εάν γίνει τελικά δεκτή η δική μας πρόταση, θα είναι ένας έντιμος συμβιβασμός και θα μπει οριστικό τέλος σε αυτό το θέμα που ταλαιπωρεί όλες τις πλευρές.



Προτεινόμενα Άρθρα

Συντάκτης: News Team

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΕΡΩΤΗΣΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ *