Α.Σαρρηγεωργίου -Σε θετική κατεύθυνση η έκπτωση 10% του ΕΝΦΙΑ για τις ασφαλισμένες κατοικίες

Με ένα ενδιαφέρον άρθρο του στο περιοδικό του ΣΕΜΑ,  Broker’s Time, ο Πρόεδρος της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος, Αλέξανδρος Σαρρηγεωργίου, αναφέρεται στους στόχους της ελληνικής ασφαλιστικής αγοράς , ενώ τοποθετείται στην νομοθετική ρύθμιση για την έκπτωση 10% στον ΕΝΦΙΑ από το 2024 στις ασφαλισμένες κατοικίες για φυσικές καταστροφές

Αναλυτικά το άρθρο του κ Σαρρηγεωργίου στο  Broker’s Time έχει ως εξής :

Ακολουθήστε μας στο Google News

Στόχος της ελληνικής ασφαλιστικής αγοράς είναι να αυξηθεί σημαντικά το ποσοστό των πολιτών που είναι ασφαλισμένοι άρα προστατευμένοι από τους πολυάριθμους κινδύνους που αντιμετωπίζουμε καθημερινά. Να μειωθεί δηλαδή το μεγάλο κενό προστασίας που υπάρχει στην Έλλάδα.

Ο Έλληνας πρώτα από όλα ως άτομο και οικογένεια και ακολούθως ως επαγγελματίας και επιχειρηματίας είναι ασφαλισμένος στο 1/3 – 1/4 του ευρωπαϊκού μέσου όρου, ενώ οι κίνδυνοι γύρω μας αυξάνονται και πληθύνονται.

Το μεγάλο κενό προστασίας μας απασχολεί έντονα ως ασφαλιστική αγορά, απασχολεί την Ευρώπη -όπου έχουν σημαντικά μεγαλύτερα ποσοστά ασφάλισης- και σίγουρα θα πρέπει να απασχολήσει πιο συστηματικά την Πολιτεία και τη νέα Κυβέρνηση που θα κληθεί να ορίσει τις πολιτικές της επόμενης 4ετίας.

Για να αντιμετωπιστεί το μεγάλο αυτό θέμα και να ασφαλιστεί ο ανασφάλιστος Έλληνας χρειάζεται συνεργασία με την Πολιτεία αλλά και πολιτική συναίνεση. Είναι αποδεδειγμένο ότι βασική προϋπόθεση ανάπτυξης για έναν κλάδο αποτελεί η πολιτική ηγεσία να εκφράζει έμπρακτα την υποστήριξή της σε αυτόν δίνοντας ξεκάθαρη εντολή για λήψη μέτρων που θα συμβάλλουν στην ανάπτυξή του. Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας στο πλαίσιο των προεκλογικών του εξαγγελιών αναφέρθηκε σε έκπτωση 10% στον ΕΝΦΙΑ για τις κατοικίες οι οποίες ασφαλίζονται έναντι φυσικών καταστροφών, το οποίο είναι ένα σημαντικό πρώτο βήμα προς αυτήν την κατεύθυνση.

Το κίνητρο αυτό το οποίο πλέον θεσπίζει η κυβέρνηση θα καταστήσει ακόμα πιο προσιτή την ασφάλιση των σπιτιών έναντι φυσικών καταστροφών, και λέω ακόμα πιο προσιτή γιατί η ασφάλιση περιουσίας είναι μία χαμηλή δαπάνη σε σχέση με την αξία του περιουσιακού στοιχείου.

Είναι μία σημαντική αρχή αλλά είναι και άλλα που πρέπει να γίνουν σε βασικούς τομείς: η οριστική επίλυση του προβλήματος των ανασφάλιστων οχημάτων, η συνεργασία στην Υγεία και τα κίνητρα για τη συμπληρωματική συνταξιοδοτική αποταμίευση είναι στις προτεραιότητές μας και στην ατζέντα θεμάτων που θα συζητήσουμε με την επόμενη Κυβέρνηση.

Εδώ να επαναλάβω κάτι που έχουμε πει επανειλημμένως: η ασφαλιστική αγορά δεν ανταγωνίζεται το Κράτος.

Συμπληρώνει τις υπηρεσίες του προκειμένου η παρεχόμενη προστασία προς τον πολίτη να είναι πιο ολοκληρωμένη ή παρέχει προστασία σε τομείς που το Κράτος δε συμμετέχει, όπως συμβαίνει για παράδειγμα στην περίπτωση της κάλυψης επαγγελματικών ευθυνών και των επιχειρηματικών ασφαλίσεων εν γένει, όπου εκεί ο επαγγελματίας είναι κυριολεκτικά μόνος του.

Η ελληνική ασφαλιστική αγορά διαθέτει σήμερα αξιοπιστία, φερεγγυότητα, την κατάλληλη τεχνογνωσία και εμπειρία για τη διαχείριση κινδύνων κάθε είδους και είναι σε θέση να παρέχει ισχυρή προστασία σε πολίτες, επιχειρήσεις και επαγγελματίες.

Προσφέρουμε ολοκληρωμένες και καινοτόμες ασφαλιστικές λύσεις που μπορούν να καλύψουν αποτελεσματικά όλο το φάσμα των κινδύνων από τη φάση της πρόληψης έως τη στιγμή που θα απαιτηθεί η οικονομική αποκατάσταση των ζημιών.

Πληρώνουμε περί τα 2,2 δισ. ευρώ σε αποζημιώσεις τον χρόνο, δηλαδή περίπου 6 εκατ. ευρώ την ημέρα. Είμαστε ο μεγαλύτερος θεσμικός επενδυτής με 17,4 δισ. ευρώ και μάλιστα patient investor, δηλαδή υπομονετικός μακροπρόθεσμος επενδυτής. Ακριβώς το είδος του επενδυτή που στηρίζει την υγιή οικονομική ανάπτυξη της χώρας.

Στόχος μας είναι να προστατεύσουμε κάθε πολίτη, οικογένεια, κάθε σπίτι και κάθε επιχείρηση και επιδίωξή μας να συνεργαστούμε με τη νέα Κυβέρνηση προς αυτήν την κατεύθυνση.



Προτεινόμενα Άρθρα

Συντάκτης: News Team

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΕΡΩΤΗΣΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ *