ΕΝΔΙΣΥ-Συντάξεις φτώχειας δίνουν οι ρυθμίσεις για συνταξιούχους με οφειλές στα ασφαλιστικά ταμεία

Ρύθμιση της «ντροπής» για οφειλές στον ΕΦΚΑ από ασφαλισμένους – επίδοξους συνταξιούχους, χαρακτηρίζει το ΕΝΔΙΣΥ τις ρυθμίσεις που περιλαμβάνει σχετικό νομοσχέδιο του Υπουργείου Εργασίας και σημειώνει τα παρακάτω:

Ρύθμιση της «ντροπής» προωθεί το υπουργείο Εργασίας για να λύσει (υποτίθεται) το αδιέξοδο χιλιάδων ασφαλισμένων – επίδοξων συνταξιούχων με χρέη προς τον ΕΦΚΑ. Αντί να στηρίξει έμπρακτα τους χιλιάδες ασφαλισμένους (κύρια ελεύθερους επαγγελματίες), που στα χρόνια της οικονομικής κρίσης δημιούργησαν χρέος προς τον ΕΦΚΑ, τους οδηγεί στην απόλυτη εξαθλίωση. Το ΕΝΔΙΣΥ, με αίσθημα ευθύνης προς την Κοινωνική Ασφάλιση, αλλά και  ανθρωπιάς προς αυτούς τους ασφαλισμένους, καταγγέλλει τη συγκεκριμένη ρύθμιση, αφού όχι μόνο δεν λύνει το πρόβλημα, αλλά ουσιαστικά καταδικάζει τους συγκεκριμένους συνταξιούχους σε συντάξεις «φτώχειας» επί σειρά ετών.

Ακολουθήστε μας στο Google News

Τα επίσημα στοιχεία (σύστημα Ήλιος – Οκτώβριος 2023), είναι αδιάσειστα και εκθέτουν ανεπανόρθωτα τον κ. Γεωργιάδη, εμπνευστή αυτής της ρύθμισης της «ντροπής». Με δεδομένο ότι οι νέες συντάξεις που προκύπτουν από τον ιδιωτικό τομέα, αποφέρουν μηνιαίο εισόδημα, που κατά μέσο όρο υπολογίζεται στα 697,25 ευρώ, μικτές αποδοχές, γίνεται εύκολα αντιληπτό ότι η ρύθμιση δημιουργεί συνταξιούχους, που επί σειρά ετών, θα αναγκαστούν να ζουν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας. Η αναφορά μας μόνο σε αυτές τις συντάξεις γίνεται επειδή κύρια αφορούν ελεύθερους επαγγελματίες, καθώς εκεί εντοπίζεται το πρόβλημα με τα χρέη στον ΕΦΚΑ.

Εξηγούμαστε:

Παράδειγμα 1ο:

Έστω συνταξιούχος με χρέη 30.000 ευρώ στον ΕΦΚΑ και μηνιαία σύνταξη 700 ευρώ. Με την εν λόγω ρύθμιση, ο συγκεκριμένος συνταξιούχος θα πρέπει κάθε μήνα να χάνει το 60% της σύνταξής του, δηλαδή 420 ευρώ, ποσό που θα αξιοποιείται για να αποπληρωθεί ένα μέρος από το χρέος του. Άρα, κάθε μήνα ο συγκεκριμένος συνταξιούχος θα πρέπει να συμβιβαστεί ότι θα ζει με το… τεράστιο ποσό των 280 ευρώ! Μάλιστα, αυτό το μηνιαίο εισόδημα θα καταβάλλεται μέχρι να αποπληρωθούν 10.000 ευρώ από το συνολικό χρέους, του συγκεκριμένου συνταξιούχου. Αυτό σημαίνει ότι με 280 ευρώ το μήνα, θα πρέπει να ζήσει ο συνταξιούχος του παραδείγματός μας για 24 μήνες! Άρα, για δύο χρόνια, η ρύθμιση Γεωργιάδη καταδικάζει έναν συνταξιούχο των 700 ευρώ, να λαμβάνει σύνταξη – ντροπής!

Παράδειγμα 2ο

Έστω συνταξιούχος με χρέη 30.000 ευρώ στον ΕΦΚΑ και μηνιαία σύνταξη 1.000 ευρώ. Με την ίδια ρύθμιση ο συνταξιούχος θα υποχρεωθεί να ζει με 400 ευρώ το μήνα, αφού το 60% της σύνταξής του θα παρακρατείται για να μειωθεί το χρέος του κατά 10.000 ευρώ. Αυτή η πενιχρή σύνταξη των 400 ευρώ θα καταβάλλεται για 16 συναπτούς μήνες, μέχρι το χρέος να υποχωρήσει στα 20.000 ευρώ. Πάλι δηλαδή για ένα σημαντικό χρονικό διάστημα, ο συνταξιούχος θα πρέπει να αποδεχθεί ότι θα λαμβάνει σύνταξη «πείνας».

Αλήθεια, μπορεί ο κ. Γεωργιάδης και οι συνεργάτες του, που εμπνεύστηκαν τη συγκεκριμένη ρύθμιση, να ζήσουν με 280 ή με 400 ευρώ το μήνα για χρονικό διάστημα από 16 έως 24 μήνες; Με ποιο δικαίωμα διαφημίζουν ως σωτήρια τη συγκεκριμένη ρύθμιση; Ρητορικά ερωτήματα, που ασφαλώς μένουν αναπάντητα. Αλλά οι εν δυνάμει συνταξιούχοι με χρέη στον ΕΦΚΑ πρέπει να γνωρίζουν την πραγματικότητα και να μην πιστεύουν ότι λύθηκε το πρόβλημά τους. Το αντίθετο, καθώς κινδυνεύουν με μακροχρόνια εξαθλίωση…

ΥΓ: Παραθέτουμε τις βασικές παραμέτρους της ρύθμισης, όπως εντάχθηκαν στο σχέδιο νόμου που εισήχθη προς ψήφιση στη Βουλή:

Όταν υπάρχει αδυναμία αποπληρωμής χρέους προς τον ΕΦΚΑ, το οποίο όμως δεν υπερβαίνει τις 30.000 ευρώ για ελεύθερους επαγγελματίες και τις 10.000 ευρώ για αγρότες, δίνεται το δικαίωμα της σταδιακής αποπληρωμής.

Το υπερβάλλον ποσό από τα 20.000 ευρώ μέχρι τα 30.000 ευρώ για τους ελεύθερους επαγγελματίες και από τα 6.000 ευρώ μέχρι τα 10.000 ευρώ για τους αγρότες, συμψηφίζεται  με το 60% του μηνιαίου ποσού των καταβαλλόμενων συντάξεων, μέχρι το μηδενισμό του. Από το όριο των 20.000 ευρώ για τους ελεύθερους επαγγελματίες και των 6.000 ευρώ για τους αγρότες και μέχρι την πλήρη εξόφληση του χρέους, εφαρμόζεται η ισχύουσα ρύθμιση, δηλαδή η αποπληρωμή σε 60 ισόποσες μηνιαίες δόσεις. Προϋποθέσεις ένταξης στη ρύθμιση είναι ο υποψήφιος συνταξιούχος να έχει συμπληρώσει το 67ο έτος της ηλικίας του, να έχει καταβάλλει ασφαλιστικές εισφορές τουλάχιστον για 20 χρόνια ασφάλισης (6.000 ένσημα) και να μην έχει πάνω από 12.000 ευρώ ως τραπεζικές καταθέσεις ή πάνω από 6.000 ευρώ ειδικά εάν πρόκειται για αγρότη.



Προτεινόμενα Άρθρα

Συντάκτης: News Team

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΕΡΩΤΗΣΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ *