Η “πόρτα” στους Κινέζους, το “φιάσκο” της Exin και το αβέβαιο μέλλον της πώλησης της Εθνικής Ασφαλιστικής

Του Γιάννη Χαρονικολάου

Κλείνουν σχεδόν δύο χρόνια από την απόπειρα πώλησης της Εθνικής Ασφαλιστικής από την μητρική Τράπεζα στα πλαίσια της αποεπένδυσης που ήταν υποχρεωμένη να εφαρμόσει κατά επιταγή της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Ακολουθήστε μας στο Google News

Μια απόπειρα που έληξε άδοξα, μόλις πριν δύο μέρες, όταν και ο τελευταίος ενδιαφερόμενος επενδυτής έφαγε “πόρτα” καθώς η τράπεζα διέκοψε την διαπραγμάτευση και παρά το σχετικό υψηλό τίμημα για το 75% της ασφαλιστικής. Και ο λόγος ήταν απλός αφού ο υποψήφιος επενδυτής δεν διέθετε όλο το ποσό της εξαγοράς και προχωρούσε με δανειακές συμβάσεις.

Κάτι αντίστοιχο είχε γίνει και με τον πολλά υποσχόμενο όμιλο Exin που πήρε το οκ της εξαγοράς πέρσι αλλά στην πορεία ξέμεινε από “καύσιμα” και επήλθε ρήξη ακόμα και μέσα στον όμιλο από τους συμμετέχοντες Ελληνοαμερικανούς επενδυτές, που ήταν και το “χαρτί” που του έδωσε το πράσινο φως να κάνει την εξαγορά, χωρίς να τα καταφέρει.

Βέβαια στην Ελλάδα, όπως συνηθίζεται σε αυτές τις περιπτώσεις, έπαιξαν στα ΜΜΕ οι γνωστοί “πανωλεθρίαμβοι”. Και αυτό συνήθως γίνεται γιατί αυτοί που επιχειρούν αυτού του είδους τις επενδύσεις διαθέτουν και κάποιους εγχώριους επικοινωνιολόγους οι οποίοι προωθούν τα δημοσιεύματα αυτά σε ΜΜΕ και με το αζημίωτο μερικές φορές.

Ωστόσο, στην περίπτωση της Exin είδαμε να σκάει η βόμβα από ένα διεθνές μέσο ενημέρωσης, το “The Insurance Insider”, που έφερε στην επιφάνεια τα προβλήματα μέσα στον όμιλο. Και αυτό δείχνει πως εκτός Ελλάδος ενημερώνουν αλλιώς !

Από τις περιπτώσεις που είδαμε να εκδηλώνεται ενδιαφέρον βγαίνει το συμπέρασμα ότι μάλλον βιάστηκαν από την Τράπεζα να προχωρήσουν στην πώληση , ίσως και κάτω από την πίεση της Ε.Ε, αφού τα μεγέθη της ασφαλιστικής σε συνδυασμό με το εσωτερικό οικονομικό περιβάλλον δεν ευνοούσαν την πώληση αυτή σε κάποιο ασφαλιστικό όμιλο που θα ήθελε να επεκτείνει την δράση του στην Ελλάδα.

Έτσι είδαμε επενδυτικά Funds που περισσότερο έβλεπαν την εξαγορά αυτή σαν “αρπαχτή” για μια μελλοντική πώληση, με εξαίρεση ίσως την Fosun που έχει εμπειρία και παρουσία στον ασφαλιστικό κλάδο.

Αξίζει όμως να επισημάνουμε ότι στις μη δεσμευτικές προσφορές ενδιαφέρον εκδήλωσε και ο Καναδικός όμιλος Fairfax, που έχει και την Eurolife, αλλά αποκλείστηκε λόγω πιθανόν εμπλοκών από την επιτροπή ανταγωνισμού.

Αν ίσως έμενε στην κούρσα της διεκδίκησης και στην δεύτερη φάση των δεσμευτικών προσφορών τώρα μπορεί το θέμα να είχε κλείσει.

Σχετικά με το μέλλον της πώλησης η πωλήτρια τράπεζα και επίσημα έκανε λόγο για νέες διαδικασίες που θα γνωστοποιηθούν στην πορεία

 

Διαδικασίες που ίσως φέρουν επιθυμητό αποτέλεσμα όχι μόνο στην κάλυψη του τιμήματος αλλά και την σχετική εγγύηση της μελλοντικής πορείας από παίκτη ή παίκτες του χώρου της ασφαλιστικής βιομηχανίας.



Προτεινόμενα Άρθρα

Συντάκτης: News Team

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΕΡΩΤΗΣΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ *