Η SAS εξαγοράζει την Kamakura για να προάγει την τεχνολογική καινοτομία στη διαχείριση κινδύνων

Ενόψει αστάθειας στον χρηματοπιστωτικό τομέα 

Η εξαγορά θα επιτρέψει στην SAS να ενισχύσει σημαντικά το εύρος των risk management λύσεών της και  ενισχύει την ανάπτυξη της εταιρείας στον τομέα των εξειδικευμένων λύσεων

Ακολουθήστε μας στο Google News

Η SAS, ηγέτιδα εταιρεία στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης και των analytics, απέκτησε την Kamakura Corporation με έδρα τη Χονολουλού. Πρόκειται για μια εταιρεία που  παρέχει εξειδικευμένο λογισμικό, δεδομένα και συμβουλευτικές υπηρεσίες που βοηθούν τους χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς που δραστηριοποιούνται στο κλάδο – τράπεζες, ασφαλιστικές εταιρείες, διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων, συνταξιοδοτικά ταμεία και άλλους – να διαχειρίζονται τους διάφορους χρηματοοικονομικούς κινδύνους.

Η επένδυση της SAS έρχεται σε μια στιγμή που η αισιοδοξία της μετά-covid εποχής επισκιάζεται από τον πόλεμο, τα αλλεπάλληλα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα και την ολοκλήρωση πολλών οικονομικών και κοινωνικών προγραμμάτων βοήθειας για την αντιμετώπιση πανδημίας. Η συνεχής άνοδος του πληθωρισμού και τα σημάδια της ύφεσης έχουν εμφανιστεί σαν σκοτεινά σύννεφα στον παγκόσμιο οικονομικό ορίζοντα, σηματοδοτώντας πιθανές αναταράξεις στο μέλλον – μια εποχή για τους μεγάλους και μικρούς οργανισμούς χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών να εξετάσουν προσεκτικά τον κίνδυνο ρευστότητας και άλλους κινδύνους στα χαρτοφυλάκιά τους. 

«Η εξαγορά αυτή αποτελεί τη συνέχεια των μεγάλων επενδύσεων που έχουν πραγματοποιηθεί ήδη στην cloud-ready πλατφόρμα και τις ολοκληρωμένες λύσεις διαχείρισης κινδύνων της SAS,» δήλωσε ο συνιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της SAS, Jim Goodnight. «Σηματοδοτεί την πρόθεσή μας να προσφέρουμε ρηξικέλευθες λύσεις διαχείρισης κινδύνου για την επίλυση των πιο πιεστικών προκλήσεων που αντιμετωπίζουν οι πελάτες μας στον τομέα των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών. Οσυνδυασμός της τεχνολογίας της SAS με την ανάλυση κινδύνων και τα πιστωτικά μοντέλα της Kamakura, θα δημιουργήσει προστιθέμενη αξία για τους οργανισμούς.»

Με την εξαγορά της Kamakura, η SAS θέλει να προσφέρει μια ασυναγώνιστη σουίτα ολοκληρωμένων λύσεων διαχείρισης κινδύνου, ιδίως όσον αφορά τη διαχείριση περιουσιακών στοιχείων και υποχρεώσεων (ALM: Αsset Liability Management), και να εξυπηρετήσει διαφορετικούς οργανισμούς του χρηματοπιστωτικού κλάδου.

« Οι συνέργειες που προκύπτουν από τη συνένωση δύο εξαιρετικά ολοκληρωμένων χαρτοφυλακίων τεχνολογίας κινδύνου είναι αδιαμφισβήτητες για όποιον γνωρίζει τη SAS και την Kamakura – είναι σαν να ενώνεις κομμάτια παζλ που ταιριάζουν απόλυτα.» δήλωσε ο Sidhartha Dash, διευθυντής ερευνών της Chartis. «Η συγχώνευση των δυνατών σημείων της Kamakura – ισχυρές δυνατότητες ALM και διαχείρισης κινδύνου, ιδιόκτητα και εξελιγμένα πιστωτικά μοντέλα και δεδομένα κινδύνου – με τις βραβευμένες δυνατότητες της SAS στη διαχείριση πιστωτικού κινδύνου και την ενσωμάτωση κινδύνου και χρηματοδότησης στο SAS® Viya® είναι ένας ισχυρός συνδυασμός για λύσεις που αφορούν σε κάθε περιουσιακό στοιχείο και υποχρέωση των τραπεζικών οργανισμών.»

Ένα μοναδικό όραμα

Η Kamakura είναι γνωστή για το πρωτοποριακό της όραμα και τη δεινότητά της στις ποσοτικές μεθόδους. Για περισσότερες από τρεις δεκαετίες, ειδικεύεται στο λογισμικό και τα δεδομένα διαχείρισης κινδύνων για τον τραπεζικό και τον ασφαλιστικό τομέα, τα οποία σήμερα παρέχονται μέσω δύο υπηρεσιών:

  • Kamakura Risk Manager (KRM). Το KRM είναι ένα από τα πιο προηγμένα, πλήρως ολοκληρωμένα συστήματα διαχείρισης κινδύνων για ALM στην αγορά. Το λογισμικό προσφέρει αποτίμηση σε επίπεδο συναλλαγής, προσομοίωση, stress testing και ανάλυση ταμειακών ροών.
  • Kamakura Risk Information Services (KRIS). Αυτό το cloud-based software as a service (SaaS) πρόγραμμα αποτελεί μια συνδρομητική υπηρεσία που παρέχει δεδομένα και analytics πιστωτικού κινδύνου, τα οποία βοηθούν τις εταιρείες και τις χώρες να προβλέπουν τα πιστωτικά περιθώρια και να υπολογίζουν τις πιθανότητες βάσει ιδιόκτητων μοντέλων. 

Με την εξαγορά όλες αυτές οι δυνατότητες, τα στελέχη, η ηγετική ομάδα, οι υπάλληλοι και οι εργολάβοι της Kamakura εντάσσονται πλέον στο δυναμικό της SAS, η οποία συγκεντρώνει πλέον μια εξειδικευμένη ομάδα με σημαντική τεχνογνωσία διαχείρισηςκινδύνου, που υπό άλλες συνθήκες θα χρειαζόταν χρόνια για να δημιουργηθεί.

Δυο πλευρές του ίδιου νομίσματος

Η Kamakura επέλεξε τη SAS για την εξαγορά έναντι των άλλων δυνητικών αγοραστών λόγω της  ταύτισης απόψεων των δυο εταιρειών για τα δεδομένα, την έρευνα και την εκατέρωθεν υπεροχή τους στη μοντελοποίηση και τα analytics, σύμφωνα με τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της Kamakura, Don van Deventer, ο οποίος ίδρυσε την εταιρεία το 1990. 

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η SAS και η Kamakura μοιράζονται την ίδια φιλοσοφία και πως η επιτυχημένη διαχείριση των χρηματοοικονομικών κινδύνων, με παράλληλη βελτιστοποίηση των αποδόσεων και συμμόρφωση με τις κανονιστικές απαιτήσεις, απαιτεί κορυφαία έρευνα, ορθή ανάλυση, πλήρως ολοκληρωμένες εφαρμογές, άψογη εκτέλεση και μετρήσιμα αποτελέσματα.

«Η ένταξή μας στην οικογένεια της SAS αποτελεί ένα συναρπαστικό νέο κεφάλαιο στην 32χρονη ιστορία της Kamakura.» δήλωσε ο van Deventer. «Οι παρόμοιες κουλτούρες μας θα δημιουργήσουν συνέργειες που θα τροφοδοτήσουν την καινοτομία των πελατών και της αγοράς. Πιο συγκεκριμένα, η προσθήκη της cloud-native τεχνολογίας Viya της SAS και των δυνατοτήτων risk domain σε συνδυασμό με τις διαισθητικές, φιλικές προς το χρήστη διεπαφές στην IP της Kamakura θα δημιουργήσουν μια κορυφαία, πρωτοποριακή υπηρεσία ALM στην αγορά.»

Παράλληλα με τον van Deventer, αναγνωρισμένο συγγραφέα τεσσάρων βιβλίων για τη διαχείριση κινδύνων, η ηγετική ομάδα της Kamakura περιλαμβάνει τον διευθυντή ερευνών Robert Jarrow, γνωστό στον τομέα του ποσοτικού κινδύνου για τη συν-δημιουργία δύο σημαντικών πλαισίων μοντελοποίησης κινδύνου: το μοντέλο επιτοκίων Heath-Jarrow-Morton και το μοντέλο πιστωτικού κινδύνου reduced-form Jarrow-Turnbull. Τόσο ο van Deventer όσο και ο Jarrow, μαζί με τον Martin Zorn, COO της Kamakura, θα ενταχθούν στη SAS για να διευκολύνουν τη μετάβαση και να ηγηθούν της μελλοντικής ανάπτυξης υπηρεσιών ALM, εξειδικευμένων λύσεων για τα στοιχεία στις οικονομικές καταστάσεις των τραπεζών και την προαγωγή της τεχνολογικής καινοτομίας στη διαχείριση κινδύνων.

«Οι κατακερματισμένοι  τρόποι με τους οποίους οι χρηματοπιστωτικοί οργανισμοί έκαναν παραδοσιακά τη διαχείριση περιουσιακών στοιχείων και ισολογισμών καθίστανται απαγορευτικοί ως προς το κόστος και μη βιώσιμοι,» δήλωσε ο Troy Haines, Senior Vice President και Head of Risk Research and Quantitative Solutions της SAS. «Η ενίσχυση της SAS και η δεκαετή εμπειρία της στη διαχείριση κινδύνων και στις χρηματοοικονομικές λύσεις σε συνδυασμό με τις προηγμένες δυνατότητες της Kamakura στον τομέα της ALM θα συμβάλουν στην καλύτερη διαχείριση των κανονιστικών υποχρεώσεων του κλάδου όσον αφορά τη διαχείριση κινδύνων και θα προωθήσουν τη λήψη αποφάσεων βασισμένων στα δεδομένα.»



Προτεινόμενα Άρθρα

Συντάκτης: News Team

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΕΡΩΤΗΣΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ *