Κινεζική επέλαση στη Πορτογαλία με “δόρυ” τις ασφαλιστικές εταιρίες

Η Fosun με δύο εξαγορές στον κλάδο της ιδιωτικής ασφάλισης αποτελεί σήμερα ένα από τους μεγαλύτερους επενδυτές στη Πορτογαλία τα τελευταία χρόνια.

Η πορτογαλική ασφαλιστική εταιρεία Fidelidade ανήκει σήμερα στον κινεζικό όμιλο Fosun –το ίδιο και η Luz Saude, λειτουργικός φορέας ιδιωτικών κλινικών στη χώρα. Ο όμιλος Fosun ελέγχει και το ένα τέταρτο της τράπεζας Millenium BCP. Στο Σίνες της νότιας Πορτογαλίας ένα λιμάνι που τελούσε για μεγάλο διάστημα σχεδόν σε αχρηστία επεκτείνεται από κινέζους επενδυτές. «Οι Κινέζοι επενδύουν κυρίως στον χρηματοοικονομικό τομέα, σε ασφαλιστικές και τράπεζες, αλλά και σε υποδομές», επισημαίνει ο Ιλίδιο Σερόδιο, αντιπρόεδρος του πορτογαλοκινεζικού Βιομηχανικού και Εμπορικού Επιμελητηρίου στη Λισαβόνα. «Οι κινεζικές επενδύσεις βοήθησαν κατά τη διάρκεια της κρίσης την κυβέρνηση να αποκλιμακώσει τα κρατικά χρέη», εξηγεί ο ίδιος,
Τα παραπάνω επισημαίνει δημοσίευμα της DW και σημειώνει
Η πορτογαλική εταιρεία παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας EPD ήταν κάποτε μια περήφανη κρατική επιχείρηση που απασχολούσε πάνω από 25.000 εργαζόμενους. Σύντομα ενδέχεται να περάσει σε κινεζικά χέρια. Η κρατική κινεζική εταιρεία China Three Gorges, που κατέχει ήδη το ένα τέταρτο των μετοχών της πορτογαλικής επιχείρησης, έχει ήδη καταθέσει προσφορά εξαγοράς του συνόλου των μετοχών. Πρόκειται για μέρος του στρατηγικού σχεδίου της Κίνας να θέσουν υπό τον έλεγχό τους νευραλγικούς τομείς της πορτογαλικής οικονομίας, λέει οι επικριτές.
Πηγή:dw.com

Ακολουθήστε μας στο Google News



Προτεινόμενα Άρθρα

Συντάκτης: News Team

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΕΡΩΤΗΣΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ *