Μήνυση στον Υπουργό Εργασίας από τον ΔΣΑ για τα “χαμένα” αποθεματικά από εισφορές των δικηγόρων

Η μηνυτήρια αναφορά κατατίθεται από τον πρόεδρο του ΔΣΑ Δημ. Βερβεσό ως νόμιμο εκπρόσωπο του Συλλόγου δια του γνωστού ποινικολόγου και μέλους του ΔΣ του ΔΣΑ, Θεόδωρου Μαντά και ζητεί την διερεύνηση καταγγελιών που ήδη είχε υποβάλλει εδώ και πολύ καιρό ο δικηγορικός κόσμος χωρίς να πάρει επαρκείς απαντήσεις σχετικά με τη διαχείριση των αποθεματικών σε ΕΦΚΑ και ΟΑΕΔ των εισφορών που καταβάλλουν οι δικηγόροι (και συνολικά οι επιστήμονες) από το 2011 και υπολογίζονται συνολικά σε περίπου 205 εκατομμύρια.

Αυτό αναφέρει αποκαλυπτικό δημοσίευμα της ιστοσελίδας dikastiko.gr επισημαίνοντας τα παρακάτω:

Ακολουθήστε μας στο Google News

Από το 2011 έως το 2020 οι δικηγόροι (κι άλλοι επιστήμονες) καταβάλλουν 120 ευρώ το χρόνο ο καθένας υπέρ του Ειδικού Λογαριασμού Ανεργίας των ασφαλισμένων του τ.ΕΤΑΑ. Το αρχικό καμπανάκι ήταν όταν διαπιστώθηκε πως τα (κυρίως) τα χρόνια της πανδημίας, όταν οι δικηγόροι δεν δούλευαν πήραν ελάχιστη ή ανύπαρκτη ενίσχυση.

Σύμφωνα με δημοσιοποιημένη απάντηση του διοικητή του ΕΦΚΑ το 2020 «…Από το χρόνο θεσπίσεως της εισφοράς μέχρι σήμερα, ο ΕΦΚΑ έχει αποδώσει το ποσό των 63 € εκ. περίπου. Εξ αυτών καταβλήθηκε το ποσό των 970 € χιλ. για το βοήθημα ανεργίας και 300 € χιλ. για τα Προγράμματα Απασχόλησης του ΟΑΕΔ. Το υπόλοιπο διαθέσιμο ανέρχεται σε 62,8 € εκ. κατατεθειμένα σε λογαριασμό ταμειακής διαχείρισης στην Τράπεζα της Ελλάδος […] αλλά διατίθενται στοιχεία σχετικά με το σύνολο των δικαιούχων του εν λόγω βοηθήματος, τα οποία έχουν ως εξής:

Για το έτος 2019 Δικαιούχοι: 356, Ποσό 810.000 €

Για έτος 2020 Δικαιούχοι: 44, Ποσό 160.000 €….»

Οι δικηγόροι λοιπόν λένε ξεκάθαρα πως:

-προξενήθηκε βεβαιωμένο ταμειακό έλλειμμα των ως άνω λογαριασμών περίπου δέκα (10.000.000) εκατομμυρίων ευρώ, το οποίο παρανόμως παρακρατείται παρά του e-ΕΦΚΑ επί σειρά ετών, με συνέπεια τη ζημία του ειδικού λογαριασμού από την απώλεια των τόκων και λοιπών πρόσθετων απόδοσης αυτού,

-αφετέρου δε αποξένωσαν τον Οργανισμό, από το κονδύλιο ύψους εξήντα δύο εκατομμυρίων οκτακοσίων χιλιάδων (62.800.000) ευρώ μεταφέροντας το σε άλλο τραπεζικό οργανισμό για αλλότριο σκοπό (στην Τράπεζα Ελλάδος).

Οι δικηγόροι λοιπόν ζητούν τη διερεύνηση τυχών ποινικών ευθυνών για παράβασης καθήκοντος (άρθρο 259 του Ποινικού Κώδικα) όλων ως σήμερα αρμοδίων (Διοικητών και μελών του Δ.Σ. του ΟΑΕΔ και του e-ΕΦΚΑ), καθώς και του Κωστή Χατζηδάκη υπό την ιδιότητα του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

Πηγή : dikastiko.gr



Προτεινόμενα Άρθρα

Συντάκτης: News Team

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΕΡΩΤΗΣΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ *