ΟΑΕΕ : Ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών φυσικών προσώπων που έχουν διακόψει

Μέχρι τις 31.3.2016 θα πρέπει να υποβληθεί νέα αίτηση από όσους ασφαλισμένους του ΟΑΕΕ έχουν διακόψει προκειμένου να ενταχθούν στην ρύθμιση του άρθρο 28 παρ.2 Ν.4321/2015» για 12μηνη αναστολή.
754747

Αυτό αναφέρει εγκύκλιος του ΟΑΕΕ επισημαίνοντας τους όρους και προϋποθέσεις για να γίνει η ένταξη ,που είναι μεταξύ άλλων ο αιτών να είχε για το 2014 μηδενικό εισόδημα ( αφαιρούμενων επιδομάτων ανεργίας και πρόνοιας ) .
Επίσης διευκρινίζει ότι η λήξη του δωδεκάμηνου αναστολής, λογίζεται ο Απρίλιος 2016 (μήνας καταβολής 1ης δόσης).
Αναλυτικά το πλήρες κείμενο της εγκύκλιου :

Ακολουθήστε μας στο Google News

«Η αρ.5/2015 εγκύκλιος οδηγία της Διεύθυνσης Εσόδων
Με τη διάταξη του άρθρου 28 Ν.4321/2015 (ΦΕΚ 32Τ. Α΄/21-3-2015) περί “Ρυθμίσεων για την επανεκκίνηση της Οικονομίας”, θεσπίστηκε μεταβατικό πλαίσιο ρύθμισης ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τους Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης, πλην ΝΑΤ.

Ειδικότερα, με τη διάταξη της παρ. 2 του ίδιου άρθρου, φυσικά πρόσωπα που έχουν διακόψει την επαγγελματική τους δραστηριότητα, εφόσον είχαν αποδεδειγμένα μηδενικό εισόδημα κατά το οικονομικό έτος 2015 (χρήση 2014), μπορούσαν να αιτηθούν την αναστολή των εισπρακτικών μέτρων και διώξεων σε βάρος τους για περίοδο δώδεκα (12) μηνών και να ενταχθούν στη ρύθμιση μετά την πάροδο του δωδεκάμηνου, υποβάλλοντας νέα αίτηση.

Στην ανωτέρω διάταξη, εμπίπτουν οι οφειλέτες του Οργανισμού που έχουν διακόψει την επαγγελματική τους δραστηριότητα, πλην των προαιρετικά ασφαλισμένων και αυτών που έχουν υποβάλει αίτημα συνταξιοδότησης, και πληρούν τις εισοδηματικές προϋποθέσεις.

Με την αρ.Β7/οικ29039/1414/7-7-2015 ερμηνευτική οδηγία του Υ.Ε.Κ.Α.Κ.Α. δόθηκαν διευκρινίσεις ως προς τον προσδιορισμό του εισοδήματος.

Ειδικότερα, για την υπαγωγή στη διάταξη, θα πρέπει το πραγματικό ατομικό εισόδημα του οφειλέτη χρήσης 2014, όλων των κατηγοριών, ημεδαπής και αλλοδαπής προέλευσης, μετά την αφαίρεση των επιδομάτων ανεργίας και των προνοιακών παροχών, να είναι μηδενικό.

Ως προνοιακές παροχές ενδεικτικά αναφέρονται το εξωιδρυματικό επίδομα, το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, το ενιαίο επίδομα στήριξης τέκνων, το ετήσιο επίδομα τριτέκνων και πολυτέκνων και το επίδομα ΟΑΕΔ.

Για την απόδειξη των εισοδηματικών προϋποθέσεων πρέπει να υποβάλλεται εκκαθαριστικό σημείωμα οικονομικού έτους 2015 (χρήση 2014) και, αν απαιτείται, σχετικό παραστατικό απόδειξης επιδομάτων ανεργίας ή παροχών.

Για την ομοιόμορφη αντιμετώπιση των περιπτώσεων που εμπίπτουν στα πλαίσια της διάταξης από τις Περιφερειακές Υπηρεσίες του Οργανισμού, σας γνωρίζουμε τα εξής:

– Αιτήσεις αναστολής που έχουν υποβληθεί στις Περιφερειακές Υπηρεσίες και εκκρεμούν, θα πρέπει να εξεταστούν, σύμφωνα με τα ανωτέρω, και να ζητηθούν, όπου απαιτείται, δικαιολογητικά.

– Για την ένταξη στη ρύθμιση (όσων πληρούν τις προϋποθέσεις) πρέπει να υποβληθεί έως 31.3.2016 νέα αίτηση.

– Ως πρώτος μήνας, μετά τη λήξη του δωδεκάμηνου αναστολής, λογίζεται ο Απρίλιος 2016 (μήνας καταβολής 1ης δόσης).

– Ασφαλισμένοι που επιθυμούν νωρίτερα την ένταξη στη ρύθμιση θα πρέπει να το ζητήσουν ρητά στην αίτηση.

– Σε συνεργασία με την ΗΔΙΚΑ, έχουν δημιουργηθεί δύο νέοι κωδικοί ρύθμισης, στο Μηχανογραφικό Σύστημα (Μ.Σ.) για την καταχώρηση των αιτήσεων υπαγωγής στη ρύθμιση.

Δ432115280 για οφειλές άνω των 5.000€

Δ432115281 για οφειλές κάτω των 5.000€

– Απαραίτητη προϋπόθεση για την αποδοχή των αιτήσεων στο Μ.Σ. είναι η καταχώρηση σχετικού κωδικού διακοπής με οριστική απόφαση (6_).

– Ληξιπρόθεσμες οφειλές εκτός Μ.Σ., μπορούν να ρυθμιστούν, κατά τα γνωστά.

Της παρούσης με ευθύνη των Προϊσταμένων Διευθύνσεων και Τμημάτων να λάβει γνώση ενυπόγραφα το προσωπικό των Υπηρεσιών.

Ο ΠΡ/ΝΟΣ Δ/ΝΣΗΣ ΕΣΟΔΩΝ ΧΡ.ΛΙΑΠΑΚΗΣ

ΑΚΡΙΒΕΣ ΑΝΤΙΓΡΑΦΟ Ο ΠΡ/ΝΟΣ ΤΜ. ΕΣΟΔΩΝ

Ι. ΖΑΦΕΙΡΟΠΟΥΛΟΣ



Προτεινόμενα Άρθρα

Συντάκτης: News Team

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΕΡΩΤΗΣΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ *