Οι εκτιμήσεις της Allianz για τις επιπτώσεις του lockdown από την πανδημία Covid-19

Στον αντίκτυπο της επιδημίας του κορονοϊού και των περιοριστικών μέτρων που έχουν ληφθεί για την αντιμετώπιση της εξάπλωσης του αναφέρεται έκθεση της Allianz.

Σύμφωνα με αυτή και τις εκτιμήσεις των οικονομικών αναλυτών του πολυεθνικού ασφαλιστικού ομίλου, από τα μέτρα που λαμβάνονται σε όλο τον κόσμο η παγκόσμια οικονομία έχει “παγώσει”.

Ακολουθήστε μας στο Google News

Χαρακτηριστικά αναφέρει καθώς οι κυβερνήσεις σε ολόκληρο τον κόσμο θέτουν περιορισμούς για να αντιμετωπίσουν την εξάπλωση του Covid-19, οι κινητήρες της οικονομικής ανάπτυξης σβήνουν για κάποιο χρονικό διάστημα ούτως ή άλλως.

Οι επιπτώσεις από την πανδημία θα υπερβούν αυτές μιας υγειονομικής κρίσης. Οι κεφαλαιαγορές έχουν ήδη καταρρεύσει. Οι κυβερνητικές και νομισματικές αρχές στην Ευρώπη, στην Αυστραλία έχουν κινηθεί για να στηρίξουν τις οικονομίες τους σε αυτές τις δύσκολες στιγμές. Διάφορα πακέτα μέτρων έχουν αναπτυχθεί. 

Τι σημαίνει αυτό για την παγκόσμια οικονομία; 

Η βεβαιότητα μας ξεφεύγει, εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τον τρόπο με τον οποίο συμπεριφέρεται ο ιός τις επόμενες εβδομάδες και πόσο σύντομα θα εξελιχθεί η πορεία του. Ωστόσο, βάσει των σημερινών συνθηκών, αναμένονται υψηλές απώλειες στις εξαγωγές, από  την “κρίση απομόνωσης” και στη χειρότερη περίπτωση από μια παγκόσμια ύφεση.

Για να μελετήσουν τις πιθανές επιπτώσεις  της καραντίνας και των περιοριστικών μέτρων, οι οικονομολόγοι της Allianz  εξέτασαν τα στοιχεία Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου από την Κίνα, η οποία ήταν η πρώτη που επλήγη από τον παθογόνο παράγοντα. Τα στοιχεία έδειξαν ότι ένας μήνας περιορισμού προκάλεσε μείωση 13% στις καταναλωτικές δαπάνες, μείωση κατά 20% στις επενδύσεις και πτώση κατά 16% στις εξαγωγές.

Αυτό υποδηλώνει ότι κάθε μήνα “κλειδώματος” θα μπορούσε να προκαλέσει πτώση 7-10% στο πραγματικό ακαθάριστο εγχώριο προϊόν (ΑΕΠ), το οποίο είναι η οικονομική παραγωγή προσαρμοσμένη στον πληθωρισμό. Υποθέτοντας ότι  οι περιορισμοί θα ολοκληρωθούν μέχρι τα τέλη Απριλίου και οι κανονικοί ρυθμοί επανέλθουν στο τέλος του Ιουνίου – οι μισές από τις μηνιαίες ζημίες μπορούν να αποκατασταθούν τον Μάιο και το 80-90% τον Ιούνιο – το κατώτατο όριο θα μπορούσε να επιτευχθεί κατά το δεύτερο τρίμηνο.

Εάν οι κυβερνήσεις κατορθώσουν να  περιορίσουν την εξάπλωση της πανδημίας , η οικονομική δραστηριότητα θα μπορούσε να ανακάμψει κατά το δεύτερο εξάμηνο. Σε αυτό το σενάριο ανάκαμψης σε σχήμα U, όπου τα φυσιολογικά επίπεδα αποκαθίστανται λίγο μετά την ύφεση, μια σοβαρή ύφεση θα χαρακτηρίζει το πρώτο εξάμηνο του 2020. 

Εκτιμήσεις για  ένα χειρότερο σενάριο 

Παρόλο που είναι απίθανο,  αναφέρει η έκθεση ,δεν είναι αδύνατο  η κρίση του Covid-19 να διαρκέσει εως το επόμενο ένα έτος ή περισσότερο. Τα σύνορα παραμένουν κλειστά και οι χώρες αναγκάζονται να επιβάλουν περιοριστικά μέτρα για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Εάν οι φόβοι αυτοί γίνουν πραγματικότητα, η ανάκαμψη θα έχει σχήμα L, που σημαίνει ότι η οικονομία θα πάρει πολύ χρόνο για να επιστρέψει στην προ-κορονοιού ανάπτυξη . Σε αυτό το σενάριο το ΑΕΠ της Ευρωζώνης θα μπορούσε να συρρικνωθεί κατά 4% ή και περισσότερο.

Πηγή φωτογραφίας και αναλυτικά η έκθεση εδώ



Προτεινόμενα Άρθρα

Συντάκτης: News Team

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΕΡΩΤΗΣΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ *