ΟΥΚΡΑΝΙΑ: Διατήρηση της ασφαλιστικής δραστηριότητας κατά τη διάρκεια του στρατιωτικού νόμου και των εχθροπραξιών

Η Εθνική Τράπεζα της Ουκρανίας (NBU) πραγματοποίησε επείγουσα συνάντηση με εκπροσώπους της ασφαλιστικής αγοράς σχετικά με το θέμα της συμμόρφωσης με τις υποχρεώσεις προς τους πελάτες και τη διατήρηση της ασφαλιστικής δραστηριότητας κατά τη διάρκεια του στρατιωτικού νόμου, αναφέρει ανακοίνωση τύπου της MTIBU (Γραφείο Ασφάλισης Αυτοκινήτων της Ουκρανίας).

Μεταξύ των προτάσεων που έγιναν από εκπροσώπους της αγοράς, ένα μέρος αφορούσε την ασφάλιση MTPL (αστικής ευθύνης ασφάλισης αυτοκινήτων) κατά τη διάρκεια των εχθροπραξιών:

Ακολουθήστε μας στο Google News

δυνατότητα αυτοκαταγραφής των συνθηκών ατυχήματος από τα μέρη στο πλαίσιο της ασφάλισης MTPL και Motor Hull,
το δικαίωμα των ασφαλιστών να πληρώνουν ποσά που υπερβαίνουν το τρέχον όριο πληρωμών βάσει της ευρωπαϊκής δήλωσης ατυχημάτων.


Η NBU συνιστά στους ασφαλιστές να απλοποιήσουν τη διαδικασία για τη διευθέτηση των ασφαλισμένων συμβάντων – προκειμένου να μεγιστοποιήσουν τη χρήση ηλεκτρονικών εγγράφων, αντιγράφων εγγράφων εάν είναι αδύνατη η απόκτηση πρωτοτύπων και άλλα μέσα εξ αποστάσεως διακανονισμού.

Ο Γενικός Διευθυντής της MTIBU Vladimir SHEVCHENKO σχολίασε: “Οι ασφαλιστές MTPL λειτουργούν ομαλά. Κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν ώστε οι πολίτες της Ουκρανίας να έχουν ασφαλιστική κάλυψη, παρά τον πόλεμο που έχει έρθει στο σπίτι μας”. Είπε επίσης ότι οι ασφαλιστές που είναι πλήρη μέλη της MTIBU έχουν λάβει ορισμένες αποφάσεις για να απλοποιήσουν τη λήψη ασφαλιστικής προστασίας για τους πολίτες που ταξιδεύουν στο εξωτερικό με αυτοκίνητο.

Από τις 2 Μαρτίου, για την περίοδο του στρατιωτικού νόμου, καθορίζονται ειδικά τιμολόγια για τα διεθνή ασφαλιστικά συμβόλαια – Πράσινη Κάρτα (για αυτοκίνητα) με περίοδο ισχύος 15 και 30 ημέρες στο ποσό του 50% των σημερινών τιμών (σε UAH). Απαγορεύεται στους ασφαλιστές-τακτικά μέλη του MTIBU να εφαρμόζουν προμήθεια άνω του 5% βάσει διεθνών ασφαλιστικών συμβάσεων που συνάπτονται με ειδικές τιμές. Ελλείψει έντυπων πολιτικών, τα συμβόλαια μπορούν να εκδοθούν σε ασπρόμαυρα αντίγραφα ή με τη δημιουργία αρχείων pdf.

Στις 28 Φεβρουαρίου ανακοινώθηκε ότι οι πολίτες που σκοπεύουν να ταξιδέψουν στο εξωτερικό με δικό τους αυτοκίνητο ενδέχεται να μην έχουν ασφαλιστήρια συμβόλαια πράσινης κάρτας κατά τη διέλευση των συνόρων. Αυτό αποφασίστηκε κατά τις συνεδριάσεις της NBU, του Υπουργείου Εξωτερικών της Ουκρανίας, της MTIBU και των αρμόδιων αρχών της Πολωνίας, της Σλοβακίας, της Ουγγαρίας, της Ρουμανίας και της Μολδαβίας. Οι πολίτες της Ουκρανίας μπορούν να περάσουν τα σύνορα αυτών των χωρών χωρίς πολιτικές πράσινης κάρτας. Ωστόσο, το Προεδρείο σημειώνει ότι οι ιδιοκτήτες αυτοκινήτων πρέπει να θυμούνται ότι η οδήγηση αυτοκινήτου στους ευρωπαϊκούς δρόμους απαιτεί ασφαλιστική κάλυψη: είτε Πράσινη Κάρτα Ουκρανίας είτε εγχώρια πολιτική MTPL οποιασδήποτε χώρας-μέλους του διεθνούς συστήματος Πράσινης Κάρτας.

Πηγή xprimm.com



Προτεινόμενα Άρθρα

Συντάκτης: News Team

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΕΡΩΤΗΣΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ *