Στη Βουλή η ρύθμιση για τα τέλη κυκλοφορίας με το μήνα το 2021.Τι ισχύει για την ασφάλιση;

Την δυνατότητα της  άρση ακινησίας των οχημάτων τους θα έχουν όσοι  τα έχουν θέση σε ακινησία , καταθέτοντας τις πινακίδες κυκλοφορίας, και θέλουν να τα θέσουν σε κυκλοφορία εντός του 2021 πληρώνοντας αναλογικά τέλη κυκλοφορίας για όσους μήνες δηλώσουν άρση ακινησίας και χωρίς πέναλτι.

Ειδικότερα  η τροπολογία  δίνει την δυνατότητα άρσης ακινησίας οχήματος εντός του 2021 ( είχε ισχύσει και για τα έτη από το 2018-2020)  προβλέπει πληρωμή αναλογικών τελών που αντιστοιχούν στους μήνες άρσης της ακινησίας. Για ακινησία λιγότερο του ενός μηνός τα τέλη υπολογίζονται ως ολόκληρος μήνας.

Ακολουθήστε μας στο Google News

H ψήφιση της σχετικής τροπολογίας αναμένεται τις επόμενες ημέρες και η σχετική ρύθμιση θα ισχύσει πριν το Πάσχα.

Ειδικότερα στην αιτιολογική έκθεση αναφέρονται και τα παρακάτω: 

“Κατ’ εξαίρεση, δίνεται εναλλακτικά η δυνατότητα άρσης της ακινησίας οχήματος αυτοκινήτου ή μοτοσικλέτας ιδιωτικής χρήσης του πρώτου εδαφίου της παρούσας, άπαξ, εντός του έτους 2021, με αναλογική καταβολή των δωδεκατημορίων των ετήσιων τελών κυκλοφορίας που αντιστοιχούν στους μήνες άρσης ακινησίας του οχήματος.

Διάστημα άρσης ακινησίας μικρότερο του μηνός λογίζεται για τους σκοπούς του παρόντος, ως ολόκληρος μήνας και καταβάλλεται για αυτό ποσό ίσο με ένα δωδεκατημόριο των ετήσιων τελών κυκλοφορίας.

Τα τέλη κυκλοφορίας στις παραπάνω περιπτώσεις καταβάλλονται πριν την άρση της ακινησίας.

Ο ιδιοκτήτης ή κάτοχος του οχήματος υποχρεούται να θέσει εκ νέου το όχημά του σε ακινησία έως την τελευταία ημέρα της περιόδου κυκλοφορίας του, για την οποία έχουν καταβληθεί τα τέλη κυκλοφορίας και εάν αυτή είναι μη εργάσιμη ή συμπίπτει με επίσημη αργία, κατά την επόμενη εργάσιμη για τη φορολογική διοίκηση, ημέρα.

Κατά τη θέση του οχήματος σε ακινησία και εφόσον έχει επέλθει μεταφορά του οχήματος σε νέο σημείο, διάφορο του αρχικά δηλωθέντος, δηλώνεται εκ νέου το σημείο ακινητοποίησης.

Σε περίπτωση εκπρόθεσμης θέσης σε ακινησία ή μη θέσης σε ακινησία, επιβάλλεται αυτοτελές πρόστιμο ίσο με το διπλάσιο των ετήσιων τελών κυκλοφορίας, αφαιρουμένου του διπλάσιου ποσού των ήδη καταβληθέντων δωδεκατημορίων των ετήσιων τελών κυκλοφορίας.

Σε περίπτωση άρσης αναγκαστικής ακινησίας, κατ’ εξαίρεση εντός του έτους 2021, καταβάλλονται αναλογικά τα τέλη κυκλοφορίας για τους μήνες που υπολείπονται μέχρι το τέλος του έτους.

Τα τέλη κυκλοφορίας στην περίπτωση αυτή καταβάλλονται εντός δεκαπέντε (15) ημερών από την ημερομηνία κατά την οποία έλαβε χώρα το γεγονός εξαιτίας του οποίου ήρθη η αναγκαστική ακινησία, ενώ σε περίπτωση εκπρόθεσμης καταβολής, επιβάλλεται πρόστιμο ίσο με το διπλάσιο των ετήσιων τελών κυκλοφορίας.

Για τον υπολογισμό του ποσού των τελών κυκλοφορίας, ο μήνας εντός του οποίου γίνεται η άρση της αναγκαστικής ακινησίας λογίζεται ως ολόκληρος μήνας ανεξάρτητα από τη χρονική στιγμή της άρσης αυτής.

Με πράξη της αρμόδιας υπηρεσίας της φορολογικής διοίκησης διαπιστώνεται το οφειλόμενο ποσό, με βάση την ακριβή ημερομηνία της άρσης ακινησίας και τίθεται εκ νέου σε κυκλοφορία το όχημα.»

Να σημειωθεί ότι μέσα στο 2021, που τέθηκε σε ισχύ  η ηλεκτρονική αίτηση ακινησίας οχημάτων, έγιναν 130.000 αιτήσεις ακινησίας χωρίς οι κάτοχοι των οχημάτων να καταθέσουν τις πινακίδες κυκλοφορίας στην εφορία.

Τέλος να σημειώσουμε ότι σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία για την άρση ακινησίας οχημάτων οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να προσκομίζουν και  ασφαλιστήριο συμβόλαιο  του οχήματος.



Προτεινόμενα Άρθρα

Συντάκτης: News Team

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΕΡΩΤΗΣΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ *