Συντάξεις στα 67 και για το δημόσιο με «μπλόκο» και στο κύμα πρόωρων συνταξιοδοτήσεων

Με την ψήφιση της τροπολογίας, στο σχέδιο νόμου για τη νέα δανειακή σύμβαση της χώρας, για τις συντάξεις στο δημόσιο όχι μόνο μπλοκάρονται οι προθέσεις χιλιάδων δημοσίων υπαλλήλων να βγουν στη σύνταξη, αλλά γενικεύονται και τα όρια ηλικίας για σύνταξη με αυτά του ιδιωτικού τομέα.

32662

Ακολουθήστε μας στο Google News

Οι βασικές αλλαγές που επέρχονται είναι :
Αναλυτικότερα, σύμφωνα με την τροπολογία:

● Ο νέος τρόπος υπολογισμού της σύνταξης (βασική και αναλογική σύνταξη) θα εφαρμόζεται στο εξής για όλους όσοι έχουν αποχωρήσει ή αποχωρούν από την υπηρεσία από 1.1.2015 και μετά, αντί για όσους θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα. Το ίδιο ισχύει και για τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, των Σωμάτων Ασφαλείας και του Πυροσβεστικού Σώματος. Επίσης, βασική σύνταξη με λιγότερα από 15 έτη ασφάλισης στο Δημόσιο θα δικαιούνται πια όσοι συμπληρώνουν το 67ο, αντί για το 65ο έτος ηλικίας που ίσχυε έως τώρα.

● Το κατώτατο όριο σύνταξης δεν εφαρμόζεται για όσους έχουν αποχωρήσει ή αποχωρούν από την υπηρεσία τους από 1.7.2015 και μετά και δεν έχουν συμπληρώσει το 67ο έτος ηλικίας (και μέχρι τη συμπλήρωση του ηλικιακού αυτού ορίου). Το ποσό του εν λόγω κατώτατου ορίου παραμένει αμετάβλητο έως το 2021.

Αυτό σημαίνει ότι όσοι αποχωρήσουν από 1.7.2015 και μετά και δεν είναι 67 ετών θα λάβουν το ποσό της σύνταξης που αναλογεί στα έτη ασφάλισής τους. Το ποσό του κατώτατου ορίου σύνταξης (364 ευρώ) θα το πάρουν εφόσον έχουν συμπληρώσει ή όταν συμπληρώσουν το 67ο έτος της ηλικίας τους.

Στο Δημόσιο, όπως και στον ιδιωτικό τομέα, θα συνεχίσουν να λαμβάνουν τα κατώτατα όρια όσοι λαμβάνουν επίδομα ανικανότητας με βάση τις διατάξεις του άρθρου 54 του Π.Δ. 169/2007 καθώς και όσοι λαμβάνουν σύνταξη ως παθόντες στην υπηρεσία και ένεκα ταύτης ή βάσει των διατάξεων των νόμων 1897/1990 και 1977/1991.

Επίσης εξαιρούνται από τις διατάξεις αυτές και όσοι λαμβάνουν κατά μεταβίβαση σύνταξη λόγω θανάτου στην υπηρεσία του/της συζύγου τους ή του γονέα τους. Για τα πρόσωπα αυτά εξακολουθεί να ισχύει το κατώτατο όριο σύνταξης των 364 ευρώ στις περιπτώσεις που η σύνταξή τους είναι μικρότερη του ποσού αυτού.

● Παρατείνεται και για το 2016 η διάταξη νόμου (ν. 4024/2011 άρθρο 1) που προβλέπει υπολογισμό σύνταξης με βάση τις συντάξιμες αποδοχές για τους πολιτικούς υπαλλήλους.

● Αυξάνονται από 1.1.2022 και μετά τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης και των υπαλλήλων και των λειτουργών του Δημοσίου που έχουν θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα μέχρι 31.12.2012, αλλά μέχρι την ψήφιση του παρόντος νόμου δεν θα έχουν συμπληρώσει το όριο ηλικίας καταβολής ακέραιης της σύνταξης.

Οι υπάλληλοι και οι λειτουργοί αυτής της κατηγορίας υπάγονται έτσι στις διατάξεις που ισχύουν για όσους θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα από 1.1.2013 και μετά. Δηλαδή τα όρια συνταξιοδότησης θα είναι 67 ετών ή 62 ετών με 40 έτη προϋπηρεσία για πλήρη σύνταξη και 62 ετών για μειωμένη σύνταξη.

● Από την ψήφιση του νόμου και μετά αυξάνονται τα όρια ηλικίας για όλους στο Δημόσιο, με προοπτική από 1.1.2022 και μετά να ισχύουν τα παραπάνω όρια συνταξιοδότησης.

Αρα καταγράφεται στο Δημόσιο, όπως και στον ιδιωτικό τομέα, αύξηση ορίου ηλικίας κατά 5 έτη για όσους γίνουν 50 ετών εντός του τρέχοντος έτους. Η αύξηση είναι αναλογική στα επόμενα έτη και πιο ομαλή για όσους μπορούν να συνταξιοδοτηθούν στα 62 έτη, αφού προστίθεται ένα έτος τη χρονιά, για τους 50άρηδες. Ομως για τη σύνταξη στα 67 έτη η αύξηση είναι πολύ πιο σκληρή.

Ειδικότερα το 2016, όσοι γίνουν 50 ετών, θα επιβαρυνθούν με επιπλέον 6,7 έτη, το 2017 επέρχεται αύξηση ορίου συνταξιοδότηση κατά 8,4 έτη, το 2018 η αύξηση φτάνει τα 10,1 έτη, το 2019 οι 50άρηδες θα συνταξιοδοτηθούν ύστερα από 11,9 έτη, το 2020 η αύξηση είναι 13,6 έτη, το 2021 φτάνει τα 15,3 έτη για να κλείσει το 2022 στα 17 έτη παραπάνω εργασίας.

Μειωμένη σύνταξη

● Σε περίπτωση καταβολής μειωμένης σύνταξης το συνολικό ποσό της προβλεπόμενης μείωσης προσαυξάνεται κατά 10% και μέχρι τη συμπλήρωση του νέου ορίου ηλικίας καταβολής πλήρους σύνταξης. Αρα επιβάλλεται 16% μείωση για κάθε έτος συνταξιοδότησης πριν από τα γενικά όρια.

● Τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, των Σωμάτων Ασφαλείας και του Πυροσβεστικού Σώματος που αποχωρούν από την υπηρεσία τους, από την επομένη από την ημερομηνία δημοσίευσης του νόμου, δικαιούνται σύνταξη εφόσον έχουν συμπληρώσει το 58ο έτος της ηλικίας τους και 40 έτη προϋπηρεσίας. Εξαιρούνται οι ιπτάμενοι, οι αλεξιπτωτιστές και όσοι υπηρετούν σε υποβρύχια.

● Οι ίδιες διατάξεις ισχύουν και για τους υπαλλήλους των ΟΤΑ και των άλλων ΝΠΔΔ που διέπονται από το ίδιο με τους δημόσιους υπαλλήλους συνταξιοδοτικό καθεστώς, είτε οι συντάξεις τους βαραίνουν το Δημόσιο είτε τους οικείους φορείς, καθώς και για το προσωπικό του ΟΣΕ και τους υπαλλήλους των ασφαλιστικών ταμείων του προσωπικού των σιδηροδρομικών δικτύων.
Πηγή : efsyn.gr



Προτεινόμενα Άρθρα

Συντάκτης: News Team

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *