Μέτρα για την μεταφορά και περίθαλψη ασθενών με Covid στις ιδιωτικές κλινικές ζητά τα σωματείο των υπαλλήλων

Το Κλαδικό Σωματείο Προσωπικού Ιδιωτικών Κλινικών, Εργαστηρίων, Διαγνωστικών Κέντρων και Συναφών Χώρων Αθήνας με ανακοίνωσή του ζητά τήρηση κανόνων μεταφοράς και περίθαλψης ασθενών με Covid που διακομίζονται από το δημόσιο σύστημα στις ιδιωτικές κλινικές.

Αναλυτικά η ανακοίνωση :

Ακολουθήστε μας στο Google News

Η συμφωνία του Υπουργείου Υγείας με τον εργοδοτικό φορέα των Ιδιωτικών Κλινικών, προβλέπει την παραχώρηση 300 κλινών από τις ιδιωτικές κλινικές, για την περίθαλψη ασθενών με COVID. 

Το Σωματείο μας, προκειμένου να υλοποιηθεί με ασφάλεια για τους ίδιους τους ασθενείς, για τους υπόλοιπους ασθενείς των κλινικών και για τους εργαζόμενους, η περίθαλψη των περιστατικών COVID, θέτει τα εξής αιτήματα: 

1. Αυστηρή απομόνωση των περιστατικών COVID από τα υπόλοιπα περιστατικά λοιπής νοσηρότητας (ειδικοί όροφοι νοσηλείας) 

2. Να οριστεί από κάθε μονάδα για κάθε βάρδια, το ιατρό-νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό που θα απασχοληθεί αποκλειστικά, με τα συγκεκριμένα περιστατικά. Στο προσωπικό να δοθεί όλος ο απαραίτητος εξοπλισμός και να ελέγχεται με τον διαγνωστικό έλεγχο για COVID. 

3. Να τηρηθούν αυστηρές διαδικασίες απολυμάνσεων των χώρων παρουσίας των ασθενών. Από τη διακομιδή (ασθενοφόρα) ως τους εσωτερικές κοινόχρηστους χώρους (π.χ. για τις απαραίτητες εξετάσεις). 

4. Οι προϋποθέσεις ασφαλούς μετακίνησης και παραμονής των ασθενών, όπως και οι τεχνικές προδιαγραφές των κλινικών (π.χ. επάρκεια δικτύων ιατρικών αερίων), να ελεγχθούν με επιτόπιο έλεγχο από υπηρεσίες του Υπουργείου και να γνωστοποιηθούν τα αποτελέσματα των ελέγχων. 

Επισημαίνουμε τον εξής κίνδυνο: Η δεδομένη έλλειψη προσωπικού στις Ιδιωτικές Κλινικές, η οποία ενισχύεται από την απουσία συναδέλφων λόγω νόσησης, δημιουργεί την πιθανότητα να απασχολείται το ίδιο προσωπικό ταυτόχρονα σε COVID και μη-COVID περιστατικά, με ορατό τον κίνδυνο ευρείας διασποράς.

 Όσον αφορά τις συνθήκες Εργασίας: Να γίνουν έλεγχοι από τις Επιθεωρήσεις Εργασίας στις συγκεκριμένες κλινικές, για την τήρηση της 11ωρης υποχρεωτικής ανάπαυσης, του 5ήμερου και της πλήρους αμοιβής των Υπερωριών. 

Τα ζητήματα που θέτουμε αφορούν τη Δημόσια Υγεία: Το Υπουργείο Υγείας οφείλει να ορίσει με σαφήνεια, να ελέγξει, να γνωστοποιήσει, στα Σωματεία και την Ομοσπονδία των εργαζομένων, προϋποθέσεις ασφαλούς περίθαλψης όλων των περιστατικών. 



Προτεινόμενα Άρθρα

Συντάκτης: News Team

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΕΡΩΤΗΣΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ *