Τι ασφαλισμένες ζημιές περιμένουν οι ασφαλιστικές εταιρίες από τις καταστροφικές πυρκαγιές των τελευταίων ημερών

Του Γιάννη Χαρονικολάου 

Τα διαδοχικά πύρινα μέτωπα των τελευταίων ημερών που έπληξαν και κάποια συνεχίζουν να πλήττουν διάφορες περιοχές της χώρας αναμένεται να βγάλουν ασφαλισμένες ζημιές για τις ασφαλιστικές εταιρίες, που ωστόσο προς το παρόν δεν μπορεί να εκτιμηθούν. 

Ακολουθήστε μας στο Google News

Οι πρώτες εκτιμήσεις ανθρώπων της ασφαλιστικής αγοράς είναι ότι αυτές οι ασφαλισμένες ζημιές θα είναι περιορισμένες σε κατοικίες και αυτοκίνητα καθώς δεν είχαμε επεκτάσεις των δασικών πυρκαγιών , όπως στην περίπτωση της Αττικής ( Σαρωνίδα- Μάνδρα) και στην Κορινθία ( Λουτράκι), σε μεγάλους αστικούς οικισμούς.

Το ίδιο σχετικά με κατοικίες και αυτοκίνητα ισχύει για τα νησιά της Ρόδου και της Κέρκυρας. Όμως εκεί είχαμε ζημιές σε ξενοδοχειακές μονάδες που κάποιες από αυτές μπορεί να είναι ασφαλισμένες αλλά προς το παρόν δεν υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία.Ωστόσο όπου υπάρχουν σαφώς και θα έχουν  το μεγαλύτερο κόστος για τις ασφαλιστικές εταιρίες.

Παρ όλα αυτά τις τελευταίες τρεις μέρες και με τις δασικές πυρκαγιές στην περιοχή της Μαγνησίας και συγκεκριμένα  για αυτές που  επεκτάθηκαν την Βιομηχανική Περιοχή  Βόλου  και έπληξαν εγκαταστάσεις επιχειρήσεων θα πρέπει να περιμένουμε να δούμε σε τι έκταση είναι και ποιες από αυτές τις εγκαταστάσεις είναι ασφαλισμένες.

Ανασφάλιστη χώρα και κρατική αρωγή

Οπως είναι γνωστό και το έχουν επισημάνει κατά καιρούς οι φορείς των ασφαλιστικών εταιριών και των διαμεσολαβούντων στην ασφάλιση, η Ελλάδα είναι σχεδόν ανασφάλιστη χώρα για φυσικές καταστροφές τόσο σε κατοικίες  και σε επαγγελματικούς χώρους και εγκαταστάσεις.

Αυτό σημαίνει  το κόστος για τις ασφαλιστικές εταιρίες είναι περιορισμένο, παρ όλα αυτά για όσους έχουν προνοήσει και έχουν ασφαλιστεί για τέτοια γεγονότα οι αποζημιώσεις που θα καταβάλουν οι ασφαλιστικές εταιρίες θα είναι άμεσες και αντίστοιχες της ασφαλιστικής  κάλυψης που υπάρχει που σε αρκετές περιπτώσεις καλύπτει και το σύνολο της ζημιάς.

Βέβαια και από την πλευρά του κράτους υπάρχουν προβλέψεις για κρατική αρωγή στους πληγέντες από φυσικές καταστροφές είτε αφορούν κατοικίες είτε επαγγελματικούς χώρους.  

Αυτές οι αποζημιώσεις από την κρατική αρωγή καθυστερούν υπερβολικά καλύπτουν ένα συγκεκριμένο πλαφόν που ορίζει το κράτος και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να συγκριθούν με την κάλυψη που προσφέρει ένα ασφαλιστικό συμβόλαιο .

Τέλος να σημειώσουμε ότι από την κρατική αρωγή αφαιρείται το ποσό των αποζημιώσεων που λαμβάνουν οι πληγέντες που έχουν ασφαλιστικά συμβόλαια για την κατοικία ή την επιχείρηση Προτεινόμενα Άρθρα

Συντάκτης: News Team

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΕΡΩΤΗΣΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ *