Ψήφος εμπιστοσύνης στους Έλληνες CEOs από τους πολυεθνικούς ασφαλιστικούς ομίλους

Του Γιάννη Χαρονικολάου 

Μπορεί η Ελληνική Ασφαλιστική Αγορά σε ένα μεγάλο της τμήμα να κυριαρχείται από θυγατρικές μεγάλων ευρωπαϊκών ασφαλιστικών ομίλων αλλά οι Έλληνες μάνατζερ (CEO) κάνουν κουμάντο.

Ακολουθήστε μας στο Google News

Αυτό δείχνει ότι οι μέτοχοι των εταιριών αυτών λαμβάνουν υπόψη τις ιδιαιτερότητες της τοπικής αγοράς αλλά και εμπιστεύονται τους Έλληνες  μάνατζερ που τοποθετούν.

Ας δούμε ποιοι είναι αυτά τα στελέχη της ασφαλιστικής αγοράς που ηγούνται σήμερα των θυγατρικών ασφαλιστικών εταιριών στην Ελλάδα των μεγάλων ευρωπαϊκών ασφαλιστικών ομίλων ανά εταιρία και με αλφαβητική σειρά 

ΑΙG Greece :  H AIG Greece  είναι 100% εταιρία του αμερικάνικου ασφαλιστικού κολοσσού AIG λειτουργεί ως υποκατάστημα στην Ελλάδα της AIG Europe  έχει από το 2010 ως CEO τον Ιταλικής Καταγωγής  κ. Giuseppe Zorgno , αλλά που ζει και εργάζεται χρόνια στην χώρα μας,  από το 1992 και στον ασφαλιστικό κλάδο.

Allianz Ελλάδος : Ένας από τους μεγαλύτερους παγκόσμιους ασφαλιστικούς ομίλους η Γερμανική Allianz εξαγοράζοντας την Ευρωπαϊκή Πίστη και έχοντας σε εφαρμογή μέσα στο 2023 την ενοποίησή της με την εδώ θυγατρική της, CEO της ενιαίας εταιρίας , όπως είχε προ ανακοινωθεί θα είναι ο κ Χρήστος Γεωργακόπουλος, ο οποίος ενδιάμεσα, με την αποχώρηση της κ Φιλίππα Μιχάλη, είναι CEO  και της θυγατρικής Allianz Ελλάδος.

Ergo Ελλάδος : Η Ergo Ασφαλιστική θυγατρική του Γερμανικού Ασφαλιστικού και Αντασφαλιστικού Ομίλου Munich Re  με μακρόχρονη παρουσία στην Ελληνική Ασφαλιστική Αγορά και μετά την εξαγορά της ATE Ασφαλιστικής είχε ως CEO τον Θεόδωρο Κοκκάλα. Πριν από τρία χρόνια ο κ. Κοκκάλας μετακινήθηκε ως CEO στην  Γερμανική Ergo και ως αντικαταστάτης του επιλέχθηκε ο κ. Νίκος Αντιμησάρης. Ξεκίνησε την καριέρα του στον ασφαλιστικό κλάδο από την χώρα  ως νόμιμος εκπρόσωπος και Γενικός Διευθυντής της θυγατρικής της Mapfre Asistencia στην Ελλάδα. . Στη συνέχεια, κατείχε διάφορες θέσεις ευθύνης στη Mapfre, ενώ τα τελευταία χρόνια διετέλεσε Διευθύνων Σύμβουλος (CEO) για την Ευρώπη και την Ασία, πριν επανέλθει ως CEO της Ergo Ασφαλιστική 

Generali Ελλάδος : Στην θυγατρική του Ιταλικού Ασφαλιστικού Ομίλου Generali, που είναι μια από τις πιο παλιές σε παρουσία πολυεθνικές ασφαλιστικές εταιρίες στην Ελλάδα ηγείται τα τελευταία 20 χρόνια ο κ. Πάνος Δημητρίου. Πρόκειται για έμπειρο στέλεχος της ασφαλιστικής αγοράς και του αναλογιστικού κλάδου. Η εμπιστοσύνη του Ιταλικού Ομίλου σε στελέχη προερχόμενα από την ίδια την εταιρία φαίνεται να είναι σταθερή. Άλλωστε ο όμιλος πολύ πρόσφατα εξαγόρασε και ενσωμάτωσε την Θυγατρική της Axa την AXA Ασφαλιστική. 

Groupama Ασφαλιστική: Η θυγατρική του Γαλλικού ασφαλιστικού ομίλου Groupama ήρθε στην Ελλάδα το 2007 και ήταν η πρώτη που εξαγόρασε ασφαλιστική εταιρία θυγατρική Τράπεζας , την Φοίνιξ Metrolife, της τότε Εμπορικής Τράπεζας. Αρχικά είχε CEO  στέλεχος από την μητρική ασφαλιστική εταιρία της Γαλλίας. Από το 2016 την θέση ανέλαβε ο  κ. Χρήστος Κάτσιος που ήταν στην εταιρία από το 2009 ως εμπορικός διευθυντής με προηγούμενη θητεία σε ασφαλιστικούς ομίλους όπως η θυγατρική της ING στη Βουλγαρία 

Interamerican : Θυγατρική εταιρία του Ολλανδικού Ομίλου ACHMEA, είναι η πρώτη ελληνική ασφαλιστική που πέρασε σε πολυεθνικό Ευρωπαϊκό Όμιλο τις αρχές της δεκαετίας του 2000.Από το 2015, στην θέση του CEO είναι ο κ. Γιάννης Καντώρος, που διαδέχθηκε τον κ.Γιώργο Κώτσαλο, ο οποίος στην ουσία ήταν διάδοχος, στην θέση του CEO, του ιδρυτή της εταιρίας, αείμνηστου Δημήτρη Κοντομηνά, μετά την πώληση στους Ολλανδούς. Ο κ. Γιάννης Καντώρος ήταν στέλεχος της Interamerican από το 2000 ξεκινώντας από Διευθυντής Marketing, στη συνέχεια Γενικός Διευθυντής Marketing και Πωλήσεων μέχρι την ανάδειξή του στην θέση του CEO. 

ΝΝ Hellas : Η θυγατρική του Ολλανδικού Ασφαλιστικού Ομίλου NN έχοντας εξαγοράσει από  πέρισυ και πρόσφατα ενσωματώσει την θυγατρική της Metlife στην Ελλάδα μετά από μία περίοδο που δοκίμασε ξένους μάνατζερ το 2016 επανήλθε στην αναζήτηση CEO από την ελληνική αγορά, επιλέγοντας τότε ένα στέλεχος από τον Τραπεζικό Κλάδο, την κ. Μαριάννα Πολιτοπούλου. Ωστόσο παρά την σημαντική της συμβολή στην στην νέα αναπτυξιακή στρατηγική του ομίλου NN Group στην Ελλάδα και την εξαγορά της Metlife αιφνιδίως τρεις μήνες πριν το τέλος του 2022 αποχώρησε από την εταιρία. 

Αυτή η αποχώρηση συνέπεσε με μία άλλη  αποχώρηση, λόγω της εξαγοράς της Ευρωπαϊκής Πίστης από την Allianz και την εξαγγελία ενοποιημένου σχήματος με CEO τον κ. Χρήστο Γεωργακόπουλο ( πρώην βασικού μετόχου της πρώτης ), της κ. Φιλίππα Μιχάλη από CEO της Allianz Ελλάδος. Το NN Group με την αποχώρηση της κ. Πολιτοπούλου προχώρησε αρχικά σε ορισμό προσωρινού CEO στέλεχος από την μητρική που εργάζεται στην Ελλάδα και προ μηνός ανακοίνωσε ότι από την 1η Απριλίου CEO της NN Hellas θα είναι η κ. Φιλίππα Μιχάλη.   

HDI Global SE Hellas : Το ελληνικό υποκατάστημα της HDI Global SE, που ειδικεύεται στην  ασφαλιση βιομηχανικών και εμπορικών επιχειρήσεων, λειτουργεί στην Αθήνα από το 1995. Αποτελώντας περιφερειακό κέντρο για την ευρύτερη περιοχή, και επεκτείνεται πέρα από την ελληνική αγορά αναλαμβάνοντας δραστηριότητα στις χώρες της Νοτιοανατολικής Βαλκανικής και Μεσογείου.  Managing Director του Ελληνικού υποκαταστήματος της HDI Global SE,  είναι εδώ και  χρόνια ο κ. Νότης Βαγιακάκoς.



Προτεινόμενα Άρθρα

Συντάκτης: News Team

1 Comment

  1. Σιγά μην φέρουν ξένους CEOs οι πολυεθνικές για τους τζίρους των ελληνικών επιχειρήσεων….μικρή αγορά, χωρίς μεγάλα περιθώρια εξέλιξης. Μια χαρά είναι οι Ελληνες…που ξέρουν και τα “κόλπα” των ντόπιων. Μέχρι να αποφασίσει η πολυεθνική οτι πλέον δεν έχει νόημα απο πλευράς growth (οπως είδαμε σε πολλές περιπτώσεις τελευταία). Ανακύκλωση στελεχών….

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΕΡΩΤΗΣΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ *