Στα δύο ο Άρειος Πάγος για την συνταγματικότητα του πλαφόν στις αποζημιώσεις του Επικουρικού Κεφαλαίου

Με δυο διαφορετικές εισηγήσεις από τους εισηγητές αεροπαγίτες θα πρέπει να αποφασίσουν οι δικαστές του Δ Τμήματος του ανώτατου δικαστηρίου της χώρας σχετικά με την συνταγματικότητα ή μη του νόμο 4092/2012 που επιβάλει πλαφόν στις αποζημιώσεις από το Επικουρικό Κεφάλαιο Αυτοκινήτου.

6436347
Ο αεροπαγίτης, Παναγιώτης Χατζηπαναγιώτης τον περασμένο Φεβρουάριο, σε εισήγησή του προς το Δ΄ Τμήμα του Αρείου Πάγου υποστήριξε ότι είναι συνταγματικό και σύμφωνο με την ευρωπαϊκή και ελληνική νομοθεσία το ανώτατο πλαφόν των 6.000 ευρώ στις αποζημιώσεις του «Επικουρικού Κεφαλαίου».
Ακόμη στην εισήγησή του ανέφερε ότι η επιβολή του ανώτατου πλαφόν στο «Επικουρικό Κεφάλαιο», δεν προσκρούει ούτε στη συνταγματική αρχή της αναλογικότητας (άρθρο 25 Συντάγματος), ούτε στις ευρωπαϊκές οδηγίες 72/166/ΕΟΚ και 84/5/ΕΟΚ που αφορούν στην αστική ευθύνη από την κυκλοφορία των αυτοκινήτων.
Η αρεοπαγίτης Σοφία Ντάντου, αντίθετα, εισηγήθηκε στο ίδιο Τμήμα του Ανωτάτου Δικαστηρίου ότι η σχετική ρύθμιση του νόμου 4092/2012 είναι αντισυνταγματική (αντίθετη στα άρθρο 4 και 25 του Συντάγματος) και στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ).
Αναφορικά με την αναδρομική ισχύ του πλαφόν, καθώς και το επιτόκιο 6% για τους τόκους που βαρύνουν το επικουρικό κεφάλαιο επισήμανε ότι «δεν αποτελούν καθ΄ αυτοί θεμιτό δημόσιο συμφέρον για την επιβολή περιορισμών στα περιουσιακά δικαιώματα». Κατά συνέπεια αντίκειται στο Σύνταγμα (άρθρο 4), στην ΕΣΔΑ και το Πρώτο Πρόσθετο Πρωτόκολλο της ΕΣΔΑ.
Αξίζει να σημειωθεί ότι με το νόμο 4092/2012 λόγω των αυξημένων υποχρεώσεων του Επικουρικού Κεφαλαίου και ειδικότερα από αποφάσεις δικαστηρίων, που επιδικάζουν μεγάλα χρηματικά ποσά για ψυχική οδύνη ,με αίτημα των ασφαλιστικών εταιριών η πολιτεία προχώρησε σε σχετική ρύθμιση για το πλαφόν.
Το Επικουρικό Κεφάλαιο Ασφάλισης Ευθύνης από Ατυχήματα Αυτοκινήτων, ή όπως αλλιώς λέγεται «Επικουρικό Κεφάλαιο», αποζημιώνει τα τροχαία ατυχήματα σε περίπτωση κατά την οποία η ασφαλιστική εταιρεία κηρυχθεί σε κατάσταση πτώχευσης, ανακληθεί η άδεια λειτουργία της, καθώς και από ανασφάλιστα και άγνωστα οχήματα.
Για την λειτουργία του οι ασφαλιστικές εταιρίες καταβάλουν ένα ποσοστό από τα ασφαλιστήρια συμβόλαια αστικής ευθύνης αυτοκινήτου που είναι υποχρεωτική .Ωστόσο λόγω των πολλών ασφαλιστικών εταιριών που έκλεισαν τα τελευταία χρόνια έχουν συσσωρευτεί πολλές υποθέσεις εκκρεμών αποζημιώσεων και επιπλέον έχουν μειωθεί τα έσοδα του και εξαιτίας του φαινομένου των ανασφάλιστων αυτοκινήτων.
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Επικουρικού Κεφαλαίου οι εκκρεμείς αποζημιώσεις φθάνουν στα 500 εκατ. Ευρώ

Ακολουθήστε μας στο Google News



Προτεινόμενα Άρθρα

Συντάκτης: News Team

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *