Η πρόσφατη δήλωση του πρόεδρου της ΝΔ Κυριάκου Μητσοτάκη για κατάργηση του νόμου Κατρούγκαλου για τα ασφαλιστικά ταμεία και τον ΕΦΚΑ, χωρίς να μπει σε λεπτομέρειες στις αλλαγές που προτείνει, αναμένεται να αποσαφηνιστεί στην ΔΕΘ.
Σύμφωνα με κύκλους του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης ο πρόεδρος της ΝΔ θα ανακοινώσει, στα πλαίσια της παρουσίας του στην ΔΕΘ, αναλυτικά στην πρότασή του για το ασφαλιστικό και την κατάργηση του νόμου Κατρούγκαλου.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν δύο σημεία ως προς τις αναμενόμενες εξαγγελίες.
Το πρώτο σημείο έχει σχέση με τις εισφορές των μη μισθωτών – ελεύθερων επαγγελματιών και αγροτών, αφού υπάρχουν διαμαρτυρίες σχετικά με την σύνδεση των εισφορών με το εισόδημα, κάτι που επιβαρύνει υπέρογκα όσους δηλώνουν εισοδήματα από 20.000 ευρώ και πάνω.
Το δεύτερο είναι αν στις εξαγγελίες συμπεριληφθεί και το θέμα της ιδιωτικής ασφάλισης, με την καθιέρωση δεύτερου υποχρεωτικού πυλώνα ασφάλισης ( επαγγελματική) με την συμμετοχή και των ασφαλιστικών εταιριών.
Ένα ακόμη σημαντικό πρόβλημα που απασχολεί τους ελεύθερους επαγγελματίες είναι και το ζήτημα των οφειλών στον πρώην ΟΑΕΕ. Πάνω σε αυτό το θέμα, σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται, ο κ. Μητσοτάκης, να κάνει σχετικές ανακοινώσεις που θα αφορούν τις προτάσεις του κόμματός του για την ρύθμιση αυτών των οφειλών.









